Smrt jako fenomén kulturní teorie přehled

Smrt jako fenomén kulturní teorie
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39712/bmid_smrt-jako-fenomen-kulturni-teorie-wXu-39712.jpg 4 7 7

Edice Světová náboženství. Studie významného kulturologa o třech obrazech smrti ve starém Egyptě. Drobnější, ale nesmírně poutavá publikace z pera významného egyptologa a historika kultury Jana Assmanna (*1938) se zaměřuje na chápání smrti ve starověkém Egyptě. V přehledném výkladu doplněném četnými literárními i obrazovými doklady zkoumá tři aspekty neboli „obrazy smrti“: smrt jako nepřítel, smrt jako návrat do mateřského lůna a smrt jako tajemství. Další část jeho studie je věnována kulturnímu významu písma a lidské paměti. Assmanův osobitý přístup přitom nemůžeme vnímat bez kontextu, který považuje vědomí naší smrtelnosti za významný „generátor kultury“, téma, s nímž se musí vyrovnat každé lidské společenství. Assmannova studie je doplněna příspěvkem Thomase Macha nazvaným „Smrt a truchlení v kulturologické perspektivě“.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Vyšehrad

Der Tod als Thema der Kulturtheorie. Todesbilder und Totenriten im Alten Ägypten., 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt jako fenomén kulturní teorie. Přihlašte se a napište ho.

Magdalen
14.08.2021

Možná ze mě mluví přílišný entuziasmus a včerejších 8 piv, ale Assmann je génius. Skvěle myšlenkově provázaná útlá knížka, jež pojednává o několika podobách smrti tak, jak ji vnímali staří Egypťané. Úvod otevřený babylonským mýtem o nesmrtelnosti dokáže čtenářovu mysl naladit na podobný "starý" způsob přemýšlení. Rozhodně doporučuji.

haaabi
07.08.2018 1 z 5

Co mi přišlo zajímavé, tak ukázky z jiných knih, které autor uváděl.

Kniha Smrt jako fenomén kulturní teorie v seznamech