Smrt v Andách přehled
Mario Vargas Llosa
Lituma, hrdina románu, ztělesňuje civilizovaný svět, střetávající se s tajemným a nepochopitelným prostředím And a jejich obyvatel. Jsou záhadná zmizení dílem teroristů z nechvalně známé Světlé stezky?
Literatura světová Romány
Vydáno: 1997 , Volvox GlobatorOriginální název:
Lituma en los Andes, 1993
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt v Andách. Přihlašte se a napište ho.
Kniha, z jejiz atmosfery mrazi v zadech. Velmi kvalitne napsano, bezprostredni podani nasili a strachu.
Podruhe bych ji rozhodne neprecetla, ale z toho jednoho precteni si odnasim velmi intenzivni pocit (coz se mi az tak casto nestava).
Poutavá a čtivá kniha o střetu tří světů v odlehlé osadě v peruánských Andách, v podstatě jde o detektivku - i když u Maria Vargase Llosy to nikdy není zas tak jednoduché...
Máme tu moderní svět reprezentovaný četnickou stanicí a desátníkem Litumou, který se pokouší vyšetřovat záhadná zmizení tří vesničanů. Ostatní obyvatelé osady ale žijí v jiném světě, ve světě čarodějů, duchů hor a tajemných démonů pištaků, kteří vyřezávají ze svých nebohých obětí sádlo a jejich maso si vaří. A v neposlední řadě je tu svět teroristů Světlé stezky, kteří jsou rozhodnutí zajistit vesničanům lepší svět, i kdyby je měli všechny zabít.
Moc pěkně se to četlo, určitě doporučuji.
Kniha Smrt v Andách v seznamech
terorismus politické thrillery Peru společenské romány peruánská literatura hispanoamerická literatura Andy (pohoří)Autorovy další knížky
1984 | Tetička Julie a zneuznaný génius |
2005 | Zelený dům |
2003 | Vypravěč |
2007 | Zlobivá holka |
2004 | Kozlova slavnost |
Podivné místo, záhada i rozuzlení. Autor dál mapuje Peru a činí tak literárně skvostným způsobem. Znovu se zde objevuje postava desátníka Litumy ze Zeleného domu, jen by mě zajímalo, jestli události Smrti v Andách Zelenému domu předcházejí, nebo následují. A taky určitě, jestli je příběh založen na skutečnosti.