Smrtící červ přehled

Smrtící červ
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519057/bmid_smrtici-cerv-MBQ-519057.jpg 5 10 10

Po staletí si Mongolové ve svých jurtách vyprávějí příběhy o smrtícím tvoru, který žije v odlehlých částech pouště Gobi. Své oběti prý dokáže zabíjet na dálku. Dokonce i pouhé hlasité vyslovení jeho jména může přivolat neštěstí. To jméno zní Olgoj chorchoj a nejpřesněji ho lze přeložit asi jako Červ střevo. Rok 2021. Mongolsko je zasaženo ničivým zemětřesením, postiženo je nejen hlavní město Ulánbátar, ale i paleontologická lokalita známá jako Bayan Dzak – Planoucí útesy. Právě tam provádí výzkumy česká expedice GOBI 2021 vedená profesorem Richterem. Zatímco její členové čekají na evakuaci a snaží se zabezpečit cenné dinosauří fosilie, netuší, že zemětřesení hluboko pod povrchem Gobi probudilo dávného nepřítele všeho živého na Zemi. Jejími vénami totiž k povrchu proudí smrtící Olgojové chorchojové Členové české paleontologické expedice však nejsou ohrožováni jen těmito legendárními tvory, ale i nebezpečím zcela lidským. Ruský oligarcha známý jako Car má totiž v oblasti své vlastní zájmy – a při jejich prosazování se nezastaví před ničím... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrtící červ. Přihlašte se a napište ho.

Arminus
02.10.2024 4 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem se velmi těšil a koupil ji, i když je k dostání pouze jako e-kniha (důvody proč chápu). Samotný její námět jsem považoval za velice atraktivní a jiné knihy autora se mi líbily. Přesto jsem poněkud zklamán a nadšení těch, co hodnotí 100%, nesdílím. Je to dobrodružné, exotické, místy hororové, krve potoky a mrtvol je nepočítaně. Děj pádí k finále. Je tam přidáno opravdu dost záhadologických ingrediencí (kromě olgoje chorchoje tibetská mystika, záhadné kotle na Sibiři, Ďatlovova výprava, kvantová teorie, narážka na zánik dinosaurů a Chicxulubský asteroid). Ale také geopolitika současnosti v nitru Asie, dokonce potomek bolševiky vyvražděné ruské carské rodiny, nechybí špionážní motiv, až vražedná antipatie dvou českých hrdinů, odvíjející se od tragédie v minulosti, je tam odkaz na Draculu, začíná to ve stylu Indiana Jonese na paleontologickém nalezišti v Mongolsku, jsou zde scény jako z Vetřelce ze známého filmu, jsou tam i proradní Číňané a nakonec se jakási teorie, co to vlastně olgoj chorchoj je zač, také objeví a dosud jen skromné zmínky doplní. Ovšem, kde se vzal, zda je to skutečně vedlejší produkt evoluce na Zemi nebo opravdu „mimozemšťan“ rozhodnuto není. Přesto jsem čekal trochu více (moje chyba), snad, s ohledem na námět, zatím nejlepší autorovu knihu. Tou tedy bohužel není. Navíc, jako ostatně u autora vždy, musí čtenář přistoupit na autorův styl vyprávění, kde hrdiny na poslední chvíli, než se dostanou do další prekérní situace (které mnohdy nahrávají až hloupým jednáním), zachrání deux ex machina, což je pak už trochu únavné. A na českého „hrdinu“, původně jakéhosi prodejného žoldáka, lumpa, který nakonec zachrání dokonce celý svět. Napsal, autor, knihy podle mne lepší. Přesto se na jeho, na letošek už oznámenou, novou knihu (bude ale?) o nacistech a admirálovi Byrdovi zase těším. Jsem asi nenapravitelný.
Ale kniha mne alespoň inspirovala k zopakování si všech mně známých knih (v textu ostatně připomenutých), které olgoje chorchoje zmiňují – od základní a první stejnojmenné povídky Ivana Jefremova přes Ivana Mackerleho, který po něm skutečně pátral (a snad to byl i on, kdo ho dostal do povědomí ve světě), Součka (který ovšem mu věnuje jen málo a nic svého, originálního, nepřidal) až po zmínky v knihách tehdy mladých autorů, bratrů Strugackých. Z jejich líčení boje s podobnými stvůrami na Marsu v románu Tachmasib letí k Saturnu autor Smrtícího červa ovšem asi hodně čerpal.

Kniha Smrtící červ v seznamech

olgoj chorchoj