Smrtící vzdělání přehled
Naomi Novik
Scholomance série
1. díl >
Škola magie jako žádná jiná Do téhle čarodějné střední byste chodit nechtěli: místo profesorů zde drsnými metodami vyučuje sama škola a na každém kroku číhá zlý tvor, takže jediná vteřina nepozornosti vás může stát život. A tam se ti dva potkají: Galadriel, dcera velké duchovní léčitelky, kterou však škola systematicky připravuje na dráhu nejděsivější černé čarodějky světa, jak to prorokovala její prababička, a Orion, syn jedné z nejvlivnějších kouzelnických rodin, školní hrdina a ochránce slabých. Jenže ona se ze všech sil snaží, aby se proroctví nenaplnilo, a on jí ani trochu nevěří. Dokážou ti dva změnit dávné řády školy — nebo aspoň vlastní život?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , HostOriginální název:
A Deadly Education, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrtící vzdělání. Přihlašte se a napište ho.
Tak jo, chvilku mi trvalo, než jsme se začetla, ale nakonec se mi kniha líbila. Prostředí a i samotný dej je zajímavý a originální. Hlavní hrdinka je dost zvláštní, ale zvykla jsem si na to a s postupem stránek se čím dál lepšila.
Jediné, co bych vytkla je na můj vkus málo přímé řeči, a mnohdy se nic moc nedělo, přestože se to pořád četlo dobře.
tak toto bolo pre mňa prekvapenie, kniha, a vlastne celé séria, má skoro stále 5/5 hodnotenia, názory sú samá chvála .... a ja ani ťuk, mňa to vôbec nebavilo, stále som dávala príbehu šancu, takže som tento prvý diel prečítala, ale ostatné už nedám
naozaj som sa snažila, pochopiť to celé, nájsť v tom nejaké pozitívum, bola som taká sklamaná, že ma to nechytilo a to bežne čítam tieto teenagerské príbehy, dokonca V zajeti zimy od autorky bola perfektná kniha pre mňa
príbehu skoro úplne chýbajú dialógy, vlastne ma bavilo len to, kde sa vyskytovali, skoro celý dej je ako keby prerozprávaný hlavnou hrdinkou, čo sa deje teraz, čo sa dialo vtedy, kto je ten a táto a tak ďalej
hneď od začiatku vpadnete do rozbehnutého príbehu, ako keby mu chýbal začiatok
nevysvetlené súvislosti, nevysvetlené príšery, čarodejníci, ich činnosť ... toto som tak-nejak pochopila asi v polovici knihy, kedy ma to vlastne už fakt prestávalo baviť
a príbeh vlastne nikam nesmeruje, nič sa nevyrieši, počas celého deja sa len zabíjajú tie príšery, ktoré sú v škole, ale prečo sú tam ? ... a aby autorka trochu navnadila na ďalšiu časť, hlavná hrdinka dostane tajomný odkaz o jednom zo spolužiakov a ja ani nemám záujem vedieť, čo je vo veci
Knižní novinky (35. týden)
29.08.2021
„Když jsme se vracely, už jsem to nevydržela: „Jenom by mě zajímalo - proč? Co jsem kdy udělala, že lidem tak vadím?“ Čekala jsem obvyklé důvody: jsi hrubá, jsi chladná, jsi zlá, jsi vzteklá, všecky ty věci, co lidi říkají, aby to vypadalo jako moje chyba. Ale ona si mě prohlédla, svraštila čelo, jako kdyby o tom opravdu přemýšlela, a pak rozhodně prohlásila: „Působíš, jako kdyby mělo pršet.““
„ Moje máma říkala, že všichni kluci tajně nosí ve spodkách ochočeného mala, a když s nimi holka zůstane sama, tak ho vypustí.“
Kniha Smrtící vzdělání v seznamech
v Mé knihovně | 226x |
přátelství, kamarádství mafie americká literatura čarodějnictví pro dospívající mládež (young adult) americké romány fantasy romány škola čar a kouzel dark academiaAutorovy další knížky
2019 | Ve stínu Hvozdu |
2021 | Smrtící vzdělání |
2020 | V zajetí zimy |
2007 | Drak Jeho Veličenstva |
2022 | Poslední absolvent |
Kniha se mi moc líbila. Neni náročná, ale zároveň umí vtáhnout příběhem. Moc se mi líbila a hlavně mě bavil pohled na jiný svět kouzelníků, jak, známé například z Harryho Pottera.
Příběh dával smysl a nebyla by čas, kde bych se zarazila, že mi z příběhu něco nesedí.
Hrdinka není typickou kladnou hrdinkou, ale postupem vám k srdci přiroste.