Smutek poručíka Borůvky přehled

Smutek poručíka Borůvky
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512720/bmid_smutek-porucika-boruvky-mEi-512720.png 4 297 297

Poručík Borůvka série

1. díl >

Smutek poručíka Borůvky (1966) nebyl první detektivní knížkou, kterou Josef Škvorecký napsal, ale předcházející romány Vražda pro štěstí (1962) a Vražda se zárukou (1964), které vznikly v autorské dvojici s Janem Zábranou, podepsal v zájmu jejich snazší cesty mezi schvalovacími překážkami jen spoluautor. Povídkový soubor o smutném kriminalistovi, který nyní vychází již v pátém vydání, zahájil cyklus dalších Škvoreckého detektivek, pokračující sbírkami Hříchy pro pátera Knoxe (1973) a Konec poručíka Borůvky (1975) a uzavřený románem Návrat poručíka Borůvky (1981). Jednotlivé příběhy poručíka Borůvky zahrnuté do této knížky jsou sice pevně spjaty s dobou svého vzniku, avšak Škvoreckého vypravěčské kvality, jeho vskutku tvůrčí práce s jazykem a také přirozený půvab „soudružky s drdolem“ zajisté zaujmou i současné čtenáře.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smutek poručíka Borůvky. Přihlašte se a napište ho.

jan8470
13.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Posloucháno jako audiokniha, ale tenhle skvost bych si užil i v psané formě.
Níže hodnotím audioknihu, takže tady zmíním jen pár věcí k textu samotnému. Sednul mi jak jemný humor, tak rozumná míra melancholie které z povídek dýchají. Líbilo se mi, že je každá povídka nejen z jiného prostředí, ale také vyprávěna jiným způsobem. I když mnohdy jde o podobně motivované zločiny, každá povídka je díky autorovým vypravěčským postupům originální a jiná.
12 originálních detektivních povídek v nichž hraje hlavní roli bývalý učitel tělocviku, nyní poručík Borůvka je situován do období kdy Praze vládl swing a jazz a tomu odpovídá i hudební doprovod. Ostatně, jedna z povídek je na tomto faktu přímo založená. Takže na audioknize chválím hudbu která je perfektní. Martin Praiss si ovšem jako interpret zaslouží pochvalu ještě větší, neboť knihu načetl nejen s citem pro text (přeci jenom jde o jemný Škvoreckého humor a starosvětskou melancholii které nesednou každému interpretovi), ale perfektně zvládl i všechna úskalí textu, jako jsou ženské hrdinky, či v povídce Dobrá stará daktyloskopie i anglický a italský přízvuk. Prostě skvělá kombinace kvalitního textu a inetrpreta, který ho posunul ještě o stupínek výše. Doufám že Tympanum časem vydá i další audioknihy s poručíkem Borůvkou.

EmillyT
31.12.2024 3 z 5

Tuto knihu jsem si vybrala pro splnění posledního chybějícího tématu Čtenářské výzvy. Kniha mě vůbec nebavila a Čtenářskou výzvu jsem splnila s odřenýma ušima. Z neustále se opakujícího slova truchlivý už jsem měla téměř kopřivku. Případy a hlavně jejich vyřešení jsem občas vůbec nepochopila.

bazyk21
03.12.2024 audiokniha 5 z 5

Knihu jsem našel zapomenutou v knihovně mezi detektivkami. Číst se mi zprvu nechtěla, tak jsem zkusil najít audioverzi. A ejhle... dobře jsem udělal... namluvená Martinem Preissem to byla prostě lahůdka. Úplně lituji toho, že už skončila... no, co už...

Kniha Smutek poručíka Borůvky v seznamech

v Mé knihovně155x