Smutek poručíka Borůvky přehled
Josef Škvorecký
Poručík Borůvka série
1. díl >
Smutek poručíka Borůvky (1966) nebyl první detektivní knížkou, kterou Josef Škvorecký napsal, ale předcházející romány Vražda pro štěstí (1962) a Vražda se zárukou (1964), které vznikly v autorské dvojici s Janem Zábranou, podepsal v zájmu jejich snazší cesty mezi schvalovacími překážkami jen spoluautor. Povídkový soubor o smutném kriminalistovi, který nyní vychází již v pátém vydání, zahájil cyklus dalších Škvoreckého detektivek, pokračující sbírkami Hříchy pro pátera Knoxe (1973) a Konec poručíka Borůvky (1975) a uzavřený románem Návrat poručíka Borůvky (1981). Jednotlivé příběhy poručíka Borůvky zahrnuté do této knížky jsou sice pevně spjaty s dobou svého vzniku, avšak Škvoreckého vypravěčské kvality, jeho vskutku tvůrčí práce s jazykem a také přirozený půvab „soudružky s drdolem“ zajisté zaujmou i současné čtenáře.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smutek poručíka Borůvky. Přihlašte se a napište ho.
I já jsem si vybrala do čtenářské výzvy tuto knihu od pana Škvoreckého, jako ostatní a nebyla jsem zklamaná.Přečetla jsem si dvanáct detektivních příběhů se sympatickým poručíkem Borůvkou a jeho kolegou praporčíkem Málkem.Samozřejmě jsou některé čtivější jiné méně.V povídkách se prolíná radost se smutkem,tak jak je přináší život.Podle mne knize neschází nic z toho
co, očekávám od dobré detektivky.Podívám se v knihovně zda ještě nemáme s poručíkem Borůvkou,nějakou knihu,jeho vyšetřovací metody se mi líbily .
Po autorovi jsem sáhla v rámci plnění ČV (cena J. Seiferta). Říkala jsem si, že pan Škvorecký bude z nabídky oceněných autorů asi nejlépe čtitelný. A protože se jedná o rodáka z nedalekého Náchoda, což je kousek od mého bydliště, tak se vlastně i slušelo přečíst si něco z jeho tvorby. Jak už to u povídek bývá, některé mě bavily více a jiné méně, některé byly úsměvné a ty odehrávající se v ,,uzavřeném pokoji" byly záhadné. Ale téměř vždy se jednalo o mord, který hlavní hrdina hravě rozlouskne svým úsudkem a logickým myšlením. Z knížky na mě sice dýchla doba minulá, ale zas tak veliký dojem ve mě nezanechala. Proto hodnotím 3*.
Kniha Smutek poručíka Borůvky v seznamech
detektivní a krimi romány zfilmováno detektivní a krimi povídky české detektivky a krimiČást díla
Aristotelská logika
1990 | Prima sezóna |
1990 | Tankový prapor |
1991 | Mirákl |
1965 | Legenda Emöke |
Knihu jsem našel zapomenutou v knihovně mezi detektivkami. Číst se mi zprvu nechtěla, tak jsem zkusil najít audioverzi. A ejhle... dobře jsem udělal... namluvená Martinem Preissem to byla prostě lahůdka. Úplně lituji toho, že už skončila... no, co už...