Slunce ve stínu přehled
Nora K. Jemisin
Snová krev série
< 2. díl
Druhý díl dobrodružné série Snová krev z pera nejoceňovanější fantasy autorky současnosti. Gudžárej, město snů, kde byl jediným zákonem mír, nyní trpí pod nadvládou Kisujského protektorátu a zažívá násilí a útlak. A také noční můry: gudžárejské občany sužuje tajuplná a smrtící nákaza, jejíž oběti umírají s jekotem ve spánku. Lidé lapení mezi temnými sny a krutými pány touží po vzpouře — jenže Gudžárej žil v míru již příliš dlouho. Proto mu někdo musí ukázat cestu. Naději skýtají dva psanci: první žena, které kdy dovolili vstoupit mezi kněží Bohyně snů, a vyhoštěný princ, jenž chce získat zpátky, co mu patří. Společně musejí čelit kisujské okupaci a odhalit zdroj vražedných snů… než bude Gudžárej navždy ztracen.... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2022 , HostOriginální název:
The Shadowed Sun, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slunce ve stínu. Přihlašte se a napište ho.
Dle recenze RT Book Reviews:
"Druhá kniha série Snová krev je ještě lepší než ta první. Jemisinová vyniká v budování světa a díky rozmanité směsici postav působí její prostředí ještě reálněji a živěji."
Tak tohle klidně písknu - naprostý souhlas. Já se od toho jejího vymazleného světa nemohla odlepit. Za mě skvělá záležitost.
Vládce džinů, Spálené mosty a další knižní novinky (33. týden)
14.08.2022
Kniha Slunce ve stínu v seznamech
2018 | Páté roční období |
2013 | Sto tisíc království |
2019 | Brána z obelisků |
2020 | Kamenné nebe |
2021 | Smrtící Luna |
Četla jsem obě knihy z duologie Snová krev hned po sobě, tak komentář patří oběma. N. K. Jemisin je prostě skvělá. Snová krev sice není tak dobrá jako série Zlomená země (ono málo co je), ale je to skvěle vystavěný svět, zajímavá magie a uvěřitelné postavy.
Druhý díl se odehrává 10 let po prvním, některé postavy si budete užívat v obou knihách, některé ne. Oba díly jsou napínavé, užijete si akci, magii i politické pletichaření. A ano, především ve druhém díle taky nějakou tu romantickou linku, jejíž předvídatelný konec mě trochu zklamal, ale co už. Díky/ Kvůli věku hlavních hrdinů (a tím pádem jejich odpovídajícímu chování) na mě taky druhý díl působil trochu jako young adult.
Autorka každopádně krásně ukazuje, jak nic není černobílé a v boji o moc si nikdo nebere servítky.
No a Roman Tilcer to celé skvostně přeložil.