Snové novely přehled
Arthur Schnitzler
Pod názvem Snové novely se ukrývá dvojice próz – Útěk do temnoty (1931) a Snová novela (1926) – z autorova posledního období, které současně patří k vrcholům jeho díla. Zatímco v první novele autor zpracovává motiv bratrovraždy, ve druhé podává diagnózu krize jednoho manželství. Co z nich však činí skutečné klenoty mezi novelami nejen rakouského písemnictví, je především jejich umělecká sevřenost, psychologická pronikavost a zcela mimořádná čtivost.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 1992 , AkropolisOriginální název:
Flucht in die Finsternis / Traumnovelle
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Snové novely. Přihlašte se a napište ho.
Každý máme knihy, ke který se vracíme a u nichž je nám dobře. Snové novely jsou pro mne knihou, kterou už čtu poněkolikáté, a ještě si ji asi párkrát za život dám. Miluju totiž literaturu přelomu 19. a 20. století, Vídeň Stefana Zweiga, Arthura Schnitzlera a Sigmunda Freuda. Pokud jste viděli Eyes Wide Shut, tak by vám neměla uniknout Snová novela, na jejíž základě natočil Kubrick tento parádní film. A druhá novela z tohoto svazku je Útěk do temnoty – brilantní vylíčení mysli paranoidního schizofrenika. Prolínání snu a skutečnosti, symboly, rozvolněná imaginace, brilantní literární výstižnost i atmosféra dohasínajících rakousko-uherských pořádků a jedné velké éry. O těchto novelách by se dalo hovořit dlouho, ale myslím, že je lepší si je přečíst a prožít onu prazvláštní atmosféru mlhavé hranice mezi snem a skutečností, mezi vnějším konáním a pohnutkami naší tajemné mysli.
Kniha Snové novely v seznamech
Vídeň zfilmováno rakouská literatura bratrovražda manželská krize paranoia
Část díla
- Snová novela 1926
- Útěk do temnoty 1931
2007 | Snová novela / Die Traumnovelle |
1992 | Snové novely |
2006 | Anatol |
1977 | Slečna Elsa |
1917 | Rej |
Dvě novely, v podstatě asi tak o schizofrenicích, kteří žijí sice v realitě, ale hlavou jinde, v první dožene paranoia chlápka k vraždě bratra, ve druhé manžel jde na utajený sado-maso-porno bál a manželka ho vraždí ve snu. Mírně ujeté, ale dobré čtení!