Snová novela / Die Traumnovelle přehled
Arthur Schnitzler
Snová novela patří ke klenotům rakouské literatury a její autor mezi nejzajímavější předválečné rakouské spisovatele. Arthur Schnitzler byl lékař a psycholog a své poznatky o hypnóze či sugesci hojně využíval při své literární činnosti. Fantaskní příběh o rozkladu jednoho manželství z roku 1926 se stal předlohou posledního filmu Stanleyho Kubricka Eyes Wide Shut s Tomem Cruisem a Nicole Kidmanovou v hlavních rolích.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2007 , GaramondOriginální název:
Die Traumnovelle, 1926
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Snová novela / Die Traumnovelle. Přihlašte se a napište ho.
(Audiokniha)
Musím vyzdvihnout interpretku Ladyhu, skvěle knihu - novelu načetla, takže pro mě to byl velmi příjemný zážitek. Fantazii se meze nekladou... Film jsem ještě neviděla, ale vyhledám si ho..
Překvapilo mě, jak moc se Kubrickův film drží Schnitzlerovy předlohy. Na jednu stranu. Ale stejně jako se Kubrick rozhodl posunout děj do přítomnosti, posunul i kulisy příběhu k většímu erotičnu. Evidentně tím musel nahradit snovost, kterou film oproti novele nutně lehce ztrácí. Ta atmosféra je klíčová.
Kniha Snová novela / Die Traumnovelle v seznamech
zfilmováno erotika sny rakouská literatura dvojjazyčná vydání němčina manželská krize rozhlasové zpracování
2007 | Snová novela / Die Traumnovelle |
1992 | Snové novely |
2006 | Anatol |
1977 | Slečna Elsa |
1917 | Rej |
Vrchol európskej literatúry 20. storočia, fenomenálne, pútavo napísané dielo bez zbytočnej explicitnosti a výborným, psychologickým kontextom. Film som nikdy nevidel a ani sa tak skoro nechystám, práve kvôli tomu, že si nechcem zasahovať do mojej predstavivosti. Rovnako ako pri "Prelete nad kukučím hniezdom", bez ohľadu na kvality filmov.