Sny robotů přehled
Isaac Asimov
Tento reprezentativní výběr je průřezem celou povídkovou tvorbou velikána SF Isaaca Asimova. Najdete tu příběhy z počátků jeho tvorby, ale i povídku napsanou speciálně pro tento sborník, který autor sám sestavil a doprovodil předmluvou.
Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: 1996 , Knižní klubOriginální název:
Robots Dreams, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sny robotů. Přihlašte se a napište ho.
Výzva 2022 - kniha s názvem neobsahující A.
Pořízeno na místním bazárku vlastně hlavně kvůli povídce Poslední otázka, kteroužto považuji za Povídku všech povídek. Mile překvapila taky Poslední odpověď, která tedy s tou předchozí nemá vůbec nic společného, až na ten podobný název. Ušel též Malý ztracený robot, Žertéř a Pocit moci.
A co se týče zbytku... Musím říct, že jsem byl krapet zklamán - hodně jsem vzpomínal na povídky PKD, které jsou ohromně úderné a mají naprosto famózní finále. Tady mi přišly skoro všechny (tedy až na těch pár výjimek) rozvolněné, fádní a mdlé. Škoda.
V této knize nalezneme 21 povídek. Jedná se o průřez autorovou tvorbou od jeho počáteční tvorby až po novější povídky. Autor knihu doprovodil Předmluvou. Autor uvedl v Předmluvě, že vymyslel slovo robotika.
Tématika povídek se týká robotů a umělé inteligence. Autor pojmenoval „3 zákony robotiky,“ které jsou také zmíněny v povídce SNY ROBOTŮ.
Povídky jsou vážné, napínavé, dobrodružné a také humorné. Některé povídky jsou na několik stran (např. OČI MOHOU NEJEN VIDĚT, SVĚTELÉNÉ VERŠE aj.), jiné jsou rozsáhlejší (např. MARŤANSKÝ STYL).
Nejvíce se mi líbily následující povídky: SALLY, ŽERTÉŘ, POSLEDNÍ OTÁZKA, OŠKLIVÝ CHLAPEČEK, KAM AŽ PAMĚŤ SAHÁ aj.
Celkově hodnotím knihu pozitivně a vesměs se mi povídky líbily. U některých povídek jsem musel více zapojit mozkové závity, ale autor má všechno dobře promyšleno.
Od autora jsem již v minulosti četl knihu JÁ, ROBOT, která se mi líbila.
Kniha Sny robotů v seznamech
1993 | Já, robot |
2009 | Nadace a Říše |
1993 | Konec Věčnosti |
2010 | Druhá Nadace |
Výborné čtení které dnes bylo víc o lide než o robotech