Socha vzdechů přehled
Magda Szabó
Dívčí román zavádí do maďarské církevní školy v době druhé světové války. Vypráví o životě patnáctiletých dívek, které si přísný školní řád zpestřují různými žertíky se sochami a obrazy velikánů ze školního inventáře, přičemž významnou úlohu hraje legenda o soše Abigail. Do příběhu zasahuje i životní osud nové žačky, která netuší, že její otec bojuje na tajné frontě proti hitlerovskému gestapu. Kniha vyniká humorem a dramatickým vyprávěním.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1974 , Albatros (ČR)Originální název:
Abigél, 1970
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Socha vzdechů. Přihlašte se a napište ho.
Je zajímavé jaké maličkosti utkvějí v paměti. Je to už čtyřicet let, co jsem knížku četla poprvé, ale některé scény (např. když se hrdinka poprvé seznámila s podzimním větrem z pusty, anebo když v rádiu hlásí, že vyrovnáváme frontu, tak oznamují porážku) si stále pamatuji. Ginin osud se dotkl mého srdce a navěky v něm zůstane.
Také mi tento dívčí román utkvěl v paměti z mládí a nyní jsem se k němu vrátila. Líbí se mi výborné vykreslení postav, které není přímočaré jako často v dnešní době, ale člověk si o dané postavě skládá dojem střípek po střípku. Autorka dokáže mistrně zacházet se slovy, vystihne hezky náladu, místo i charaktery bez zbytečného "okecávání". Moc doporučuju!
Kniha Socha vzdechů v seznamech
2011 | Dveře |
1981 | Staromódní příběh |
1974 | Socha vzdechů |
1965 | Karneval |
1968 | Ostrovní modř |
K téhle knize se moc ráda vracím - i když jenom 35 let :-). Vše podstatné už ale napsali jiní přede mnou.