Šógunův popravčí přehled
Kazuo Koike
Jošicugu, Asaemon Jamada třetí, je oficiální šógunův otameši. To znamená, že pro šóguna testuje kvalitu mečů – a to na tělech živých či mrtvých odsouzenců. Ačkoliv jsou jeho životní příběhy smyšlené, vycházejí ze skutečných událostí a jsou s velikou pečlivostí zasazené do kontextu historických reálií. Není divu, když jsou pod touto knihou podepsaní dva giganti japonského samurajského komiksu, autoři proslulé série Vlk samotář a mládě, Kazuo Koike a Goseki Kodžima!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógunův popravčí. Přihlašte se a napište ho.
Ačkoli se série převážně skládá z na sobě navzájem nezávislých příběhů, sleduje osudy výše zmíněného rónina, který v průběhu roku 1700 nastoupil na post otamešiho. Asaemon je mezi obyvateli města považován za ztělesnění spravedlnosti a smrti, protože meče testuje na tělech živých i mrtvých odsouzenců. Zároveň je pro občany Eda záhadou, neboť sice působí ve funkci „vládního úředníka“ a vlastní dům, přesto se odmítá oženit a založit rodinu, zároveň se řídí svým vnitřním morálním kodexem.
První, více než sedmi set stránkový svazek přináší jedenáct povídek. První z nich vypráví o tom jak se Asaemon stal otamešim. Druhý příběh ukazuje Jamadovu soucitnou povahu, a to navzdory tomu, že má popravit dívku, která ho v mládí připravila o panictví. Ve třetí povídce se setkáme se slepým masérem a jeho nevěrnou ženou, čtvrtá nám představí hodně vychytralého masového vraha. V pátém příběhu se seznámíme s vášnivou žhářkou. Šestá je příběhem sofistikované pasti, v níž se mladý Asaemon ocitne… A tak bychom mohli pokračovat až k závěrečné povídce. Ale to by bylo zbytečné, tento výčet bohatě stačí k tomu, abyste pochopili, že se povídky nezaměřují pouze na Asaemona, ale především na lidi, se kterými se při své práci setkává. Přestože jsou to z valné většiny příběhy zločinců, které připraví o život, nejde ve většině případů ani tak o klasické detektivní pátrání jako spíše o vyprávění o tom, jak se stalo, že se dostali pod popravčí meč. Stejně jako u Ogamiho Itta z knihy Osamělý vlk a mládě tato setkání Asaemona i čtenáře často přimějí k zamyšlení.
Obrázky jako ze starých dřevorytů
Na manze Šógunův popravčí (stejně jako na jiných titulech) s Kazuo Koikem spolupracoval Goseki Kodžima 小島 剛夕 jehož kresba odpovídá tradičním japonským kresbám mnohem více než tvorba většiny současných kreslířů mangy. Odpovídá tak mnohem více době, v níž se Asaemonovy příběhy odehrávají. Zároveň je jeho kresba natolik realistická a násilí jím ztvárněné natolik explicitní, že bych své třináctileté dceři tuto mangu rozhodně nepůjčil.
Navzdory tomu je však Šógunův popravčí asi nejlepším titulem, který v edici CREW Manga letos vyšel, a já doufám, že ačkoli jde vlastně o uzavřenou sbírku povídek, vydá nakladatelství CREW i další svazky této skvělé série.
Velmi zajímavá manga, která snad jako jediná zatím vyšla v tomto formátu. Máte tak téměř 800 stran čtení. Pojednává o popravčímu Asaemon Jamada třetí. Svou profesi a svůj meč dostává od svého otce, na kterém složí svoji zkoušku a vyzkouší ostrost svého meče.
Vláda ho přijímá, protože taková zpráva se roznese všude. Lidé se ho bojí, působí na ně nelidsky. Precizní přesná práce kata, jeden švih ostrého meče a je po popravě. Přestože jsou některé obrázky hodně brutální, Asu si oblíbíte. Je totiž spravedlivý a milosrdný.
Dokáže svým obětem, zločincům, kteří si jdou pro trest, ulevit a dát chvilkovou naději. Určitě to není komiks pro slabé povahy a pro děti. Co mě hodně bavilo byli poznámky s hvězdičkou * pod čarou, kde jsme krásně poznali japonskou kulturu a zákony.
Ač bichle tak děj je svižný, zajímavý, co případ to jiný přístup. Tohle dílko se povedlo.
Prostě já, Bouře a běs a další knižní novinky (41. týden)
06.10.2024
Kniha Šógunův popravčí v seznamech
Japonsko japonská literatura samurajové komiksy manga šogunát období Edo (1603–1867) historie a faktaAutorovy další knížky
2011 | Plačící drak 1 |
2011 | Plačící drak 2 |
2012 | Plačící drak 4 |
2013 | Plačící drak 5 |
2012 | Plačící drak 3 |
Kniha / manga zaujme svou neobvyklou tloušťkou. Mě tedy určitě zaujala tím kolik má stran a také tématem.
Příběh je rozdělen do 11 delších kapitol. Jsou dlouhé i kratší.
Kresby od Góseki Kodžima jsou krásné, propracované, jiné než jsem dosud v mangách viděla.
Samuraj Jošicugu, Asaemon Jamada třetí, posuzuje různé meče (někdy je v příběhu jejich popis) trestáním zločinců, popravy...
V příběhu je hodně krve, poprav, násilí, nahota, trestání zločinců, nejrůznější druhy zločinců, trochu city, vyhýbání, nenávist, boj za spravedlnost, trocha přátelství,...
Také je krásně vidět i počasí, místa, příroda, budovy,...
Popsané jsou i příběhy, které buď vedly ke zločinu, jejich chycení a usvědčení. Něco málo se z příběhu čtenář dozví i o hlavní postavě. Dojde i na prosbu v laskavost. Různí lidé, různé činy či smýšlení.
Je to občas trochu děsivé (nebo nechutné), ale příběh je čtivý, něčím zajímavý, poutavý. Jošicugu mnoho lidí nemělo rádo, vyhýbali se mu, někteří ho i vyhledali sami kvůli spravedlnosti... Neměl to leckdy lehké.
Každopádně celkově to bylo zajímavé, jiné, čtivé a poutavé.
Nemám co vytknout.