Souhvězdí osudu přehled
Shea Ernshaw
Vega žila celý svůj život v údolí, po matčině smrti ji však hvězdné znamení donutí odejít. Venkovní svět je však mnohem děsivější, než si dokázala představit. Lidé jsou vážně nemocní, přichází o sluch a zrak a nakonec taky o život. Vega má navíc tajemství: je poslední Astronomkou. Tento titul se předává z generace na generaci a jeho nositelka jako jediná zná tajemství hvězd. Tajemství, které by mohlo být klíčem k léku na záhadnou nemoc. A když si lidé ve městě všimnou tetování ve tvaru souhvězdí na dívčině krku, propukne chaos. Vega se musí rozhodnout, jestli ochrání posvátné znalosti Astronomek, nebo bude všechno riskovat v pokusu zachránit svět.... celý text
Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , CooBooOriginální název:
A Wilderness of Stars, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souhvězdí osudu. Přihlašte se a napište ho.
1,5*/5* Čekala jsem hodně, ale tohle opravdu ne. Na začátku to vypadalo mega dobře. Poetický styl psaní, krásné popisy a sice velmi pomalý, skoro až stojící děj, který ale kompenzovala atmosféra, souhvězdí, hvězdy a nádech noční oblohy. Dokonce mi proběhlo hlavou, že by to mohlo být 5* No ale nebylo. Po pár stránkách se totiž Vega rozhodne opustit údolí a vydává se na cestu. Pátrá co osobě, u které neví jak vypadá a zda jí zachrání. Sama se skrývá ale vlastně moc neví proč. Je sama. Dělá zvláštní činy a rozhodnutí. Potkává záhadného a pohledného kluka. To všechno vede k velmi neuspokojivému konci. Cestou si utvoří přátele i nepřátele, pak se stane spousta věcí a na konec se dočkáme otevřeného konce a potencionálního druhého dílu? Chci série dočítat, ale tady upřímně nevím zda to zvládnu. Vega ani žádná jiná z postav mě nebavila (možná kromě Cricket) bylo to dlouhé a akce na sílu tomu fakt nepomohla. Kdyby autorka zůstala u poetického popisu krajiny tak bych byla happy, to jí šlo fakt dobře. Jediné co můžu vyzdvihnout je obálka a občasné kapitoly o první Astronomce, které nám dokreslují příběh. Jinak doporučit nemůžu.
(SPOILER)
Vlastní příběh mladé Astronomky Vegy hledající Architekta, aby splnila své poslání po objevení se dvou hvězd. Cesta je však nebezpečná, svět nemocný a černá díra na dosah. I když Noaha najde a on ji chrání, potýkají se s tlupou teoretiků. Putují k moři a Vega, která se zamiluje, přesto splní úkol. Ovšem na 2. planetě také není bezpečno a možným řešením je návrat, za Noahem? Další díl...
Dle mého stylem psaní určeno opravdu spíš pro děti - takové naivní, lehce jsem přeskakovala. Dějem se prolíná vlastní legenda o Astronomce.
Dvůr zázraků, Pohádka a další knižní novinky (21. týden)
21.05.2023
Kniha Souhvězdí osudu v seznamech
2023 | Komunita zmizelých |
2023 | Souhvězdí osudu |
2024 | Sláva Dýňové královně: Ukradené Vánoce Tima Burtona |
(SPOILER) Chjo, tak tohle bylo děsná slátanina. Dost mě štvalo, že naše hlavní hrdinka se chová dost divně, dávám příklad:
Imagine že jste vyrostli v totální izolaci od okolního světa, a za svůj celej život jste viděli jenom svoji chatu, a pár stromečků okolo a nebe.
Ale jednou vás jistý hvězdný znamení pobídne k tomu, abyste odešli. Váš fotřík vás nechce vzít s sebou, tak uděláte co holky? No, přece podpálíte barák, uhodli jste správně.
.....
A kdo by to čekal, hlavní hrdinka má úplně v p, je jí jedno, že doslova podpálila svůj jedinej domov.
Další postižená akce byla, že ona je poprvý ve venkovním světě a A ASI PO TŘECH DNECH TAM, PROSTĚ ZDRHNE TÁTOVI UPROSTŘED NOCI, girl, víme že máš málo času na tu misi k zachránění světa, ale seš venku asi tři dny.
Jak jste asi pochopili, nemám ráda Vegu a ani nikoho jiného v téhle knize. Jsou to hrozně nezajímavě napsané postavy
A Vega je prostě ten typ postavy, který máte chuť profackovat po prvních padesáti stranách.
.....
Je to napsaný tak, že hlavní postava působí, že moc dobře ví, co se tady sakra děje a co udělá, až se dostane, tam kam se dostane. Ale absolutně čtenářovi odmítá prozdradit víc něž tyhle informace:
-Musím najít Architekta
-Musím jít k moři
-Musím zachránit svět
-Teoretici jsou parchanti
-Noah je taaak hot
Neočekávejte žádný vysvětlení, až asi do tří čtvrtin knihy a až ho dostanete stejně nedává smysl.
..….
Jak jsem už zmínila, konec nedává vůbec žádnej smysl. Představte si tuhle situaci:
Zachraňujeme svět před černou dírou a to tak, že najdeme kosmickou loď, aktivujem ji a doletíme s ní do druhý kolonie, tam řeknem, ať doletí k nám a vyzvednou nás, takže zachrání a převezou někam do bezpečí na jejich planetu.
Ale tohle všechno logicky nemůžu stihnout, když ta černá díra už ničí tu planetu. Je to nedomyšlený a narychlo uplácaný.
....
Styl psaní je ale nádhernej,potenciál to mělo velkej, ty plot twisty taky mohly bejt dobrý, kdyby to paní Shea tolik nezvorala. Fakt to mohlo bejt dobrý, ale není sakryš.
P.S. Takhle černá díra nefunguje, to vím i já, a to jsem na základce a ani náhodou nestuduju astrofyziku. Ten konec byl snad ten úplně nejvíc náhodnej, přišlo mi že všechny ty plot twisty vy mýšlela spisovatelka za chodu. Tohle by měla být spíš červí díra, než černá díra, ne?