Souhvězdí slona přehled
Ivo Skopal
Souhvězdí Persea pohasíná a nikdo neví proč. Životy lidí přesto pokračují v nezměněném rytmu. Obyčejní lidé pracují, milují se, snaží se zajistit sobě a svým blízkým co nejlepší život, cestují a objevují svět. Filip se svou ženou Helenou a dětmi vyráží z Ostravy na Zanzibar, a užívají si tak zaslouženou dovolenou, pohled na nespoutanou africkou přírodu a divoká zvířata. Influencerka Klára již za svou kariéru viděla téměř celý svět a přinesla svědectví o kráse přírody a jejím zániku. Novinář Štěpán si myslí, že v ospalé atmosféře lokálního zpravodajství nikdy nenarazí na velkou investigativní kauzu. Afričan Kafil sní svůj sen o zajištěném životě pro ženu a děti, jež si zaslouží neprožít ho v chudobě. Spolu s ostatními hrdiny příběhu se snaží dosáhnout svého snu o štěstí. Jak daleko jsou však ochotni pro splnění svých přání zajít? A je to, o co usilují, skutečné naplnění? Původní český román o hvězdné obloze, morálních dilematech, blankytné modři mořské hladiny a africké savaně s majestátními slony.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Souhvězdí slona. Přihlašte se a napište ho.
Souhvězdí slona je druhá knížka od autora, která se mi dostala pod ruky. A od prvních stránek je vidět, jak ohromně se autor od své prvotiny (Vykořenění, Pointa, 2021) posunul.
Kniha je čtivá, dialogy dobře napsané (v tom vidím největší pokrok proti první knize) a autor dobře dokázal příběh několika osob načrtnout a dotáhnout až do finále. Líbila se mi hloubka a motivace postav (všechny mě bavily) a to, že kniha není psaná na sílu. Najdete v ní spoustu myšlenek, které vás donutí zamyslet se.
Kniha má větší společenské téma (ochrana zvířat), které tvoří její pozadí, a které přímo či nepřímo propojuje všechny postavy, ale nakonec to nejdůležitější, co si čtenář z knihy vezme, je to, že to jsou právě malé osobní příběhy a malá životní rozhodnutí, která tvoří ten náš velký a komplikovaný svět. A že každé takové zdánlivě neškodné a snad i pochopitelné rozhodnutí může mít tragický důsledky.
Podobných knížek dneska bohužel na pultech moc nenajdete, tak knížce určitě dejte šanci:) zaslouží si to:)
Na knihu jsem se vrhl hned jak to šlo. Jedná se o knihu se zajímavými osudy lidí ... Kniha se četla dobře a srozumitelně, jen na mě moc postav a v příbězích jednotlivých postav jsem se pak už ztrácel... První kniha autora mi sedla daleko lépe, přesto stojí za přečtení...
Kniha Souhvězdí slona v seznamech
drogy homosexualita Ostrava Řecko cestování hvězdy, planety, souhvězdí sloni kapitalismus Romové, cikáni ochrana zvířat ZOO - zoologické zahrady safari Brusel Zanzibar LGBT, queer, LGBT+ influenceři
"Kvůli vlastnímu míru a pohodlí našich lidských životů jsme přehlédli, že tady je ještě jiný mír a životy, na kterých by nám mělo záležet. Ty zvířecí."
"Slon je největší suchozemský savec, symbol moudrosti, vědění a vnitřní síly."
V těchto neobyčejných příbězích se skrývá několik zprvu obyčejných postav. Každý je ale tak jedinečný, že si je čtenář velmi rychle a snadno zapamatuje. Autor velmi důkladně popisuje každého z nich a dovolí nám tak jednotlivé charaktery pochopit lépe. Nejvíce mi k srdci přirostli Filip s Helenou.
Vůbec jsem nevěděla, co od knihy čekat, kam se vlastně děj bude ubírat a jsem velmi mile překvapena, jak citlivě a s velkou dávkou empatie se autor dokázal vžít do rolí a zasadit je do zajímavých míst. Líbí se mi kolik moudrosti jsem mezi řádky našla a je smutné, jak některá slova, která tu mezi námi jsou tisíce let, si my, lidé, umíme přizpůsobit ke svému obrazu nebo snad k alibismu? Ráda bych některá citovala.
"Člověk by měl trochu cestovat, aby poznal svět . Aby měl rozhled a poznal, jak nádhernou planetu máme. Aby viděl tu panenskou přírodu a ty různé lidi."
"Nesešlo nám z mysli blaho přírody, která nemá být pouze zdrojem našich zisků, ale také něčím, o co se máme starat?"
"Otevřete mysl, přátelé. A hlavně - otevřete svá srdce."
Ano, dotkla se mého srdce, protože ta kniha nádherná. A je škoda, že ji není moc vidět, protože autor píše velmi krásným jazykem, poutavě a je radost vidět v tom kus srdce a poselství, které nám chce sdělit.