Soustředění přehled

Soustředění
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156667/soustredeni-156667.jpg 3 51 51

Ruku na srdce: dokážete se ještě vůbec soustředit jako za starých časů? Dokážete rozpoznat, co je pro vás opravdu důležité, a podle toho se rozhodnout o naplnění další minuty, hodiny, dne, roku vašeho života? Nebo jste tak závislí, nesoustředění a multitaskující jako velká část naší generace? Knížka pro všechny, kteří se jen stěží vzpamatovávají po zásahu kouzlem internetu, sociálních sítí a nepřetržité online dosažitelnosti. Další skvělá, praktická a inspirativní kniha Leo Babauty, jehož krédem je životní minimalismus. Naučte se znovu něco, co jste kdysi uměli od přírody: soustředit se a žít.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: ekniha , Jan Melvil
Originální název:

Focus, 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soustředění. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (13)

IŠ
01.12.2019 2 z 5

Autor hned na začátku uvádí, že tato kniha sice není velká (rozuměj počtem stran), ale o to víc má nadupaný obsah. Za mě by tato kniha mohla být ještě poloviční, protože jestli mi zde něco skutečně vadilo, bylo to neustálé omílání jednou napsaného stále dokola. Je mi sympatický autorův minimalismus. Ale opravdu musím číst v každé kapitole doporučení, že si mám uklidit pracovní stůl? Jsou lidi, kterým něco řekneš jednou, a když budou chtít, tak to udělají. A pak jsou lidi, kterým můžeš opakovat jednu věc stokrát, a oni ji prostě nezrealizují. Z různých důvodů. Jsou lidi, kteří mají na svém stolu chlív a dokáží se soustředit na práci mnohem lépe a efektivněji než když budeš mít stůl prost prachového zrna. Ne všechna autorova doporučení jsou k ničemu. Problém je ta forma. Nadužívání slova „musíš“. Musíš toto a musíš tamto, a potom musíš ještě další toto i tamto. Opravdu musím? Pravdou je, že nemusím nic. Samostatnou kapitolou je formátování textu. Něco jako zarovnání řádků do bloku tady neexistuje. Bože, mít OCD, tak tu knihu rozkoušu. Škoda, že se autor u problematiky soustředění dotýká převážně jen rušivého vlivu technologií. Zajímal by mě jeho pohled na situaci, kdy se nesoustředíme z důvodu, že se potulujeme ve své mysli. Sníme si. Oddáváme se různým představám. Někdy proto, že nám je to jednoduše příjemné. Jindy proto, že oddalujeme to, co bychom měli udělat. Nebo kombinace obojího. No, škoda. Tohle první rande se moc nevyvedlo a druhý už asi nechci.

daPhytCZ
02.01.2018 2 z 5

Užitečné rady by se daly shrnout do středně dlouhého příspěvku na blog a rozhodně nestačí na celou knihu.


Alena_S
29.11.2017 3 z 5

Inspirace a postřehy by byly výbornou povinnou četbou, když většina z nás je válcována záplavou podnětů a informací z obrazovek, ať už zrovna chceme nebo ne. Většina je však zaměřená na tento jeden druh rozptýlení a nabízí vypnutí internetu jako univerzální radu - na kterou by spousta z nás přišla sama i bez knihy a která například v situaci, kdy se potřebujete soustředit právě na emaily (a na stole už máte uklizeno), moc nepomůže... Těší mě ale, když někdo na problém nuceného multitaskingu uprostřed informační záplavy upozorňuje, a líbí se mi, jak nabízí rady i pro některé konkrétní oblasti. A teď bych uvítala něco víc o dobrání se soustředění třeba mezi lidmi, nejen mezi obrazovkami..

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Soustředění v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených80x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených3x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst37x
v Chci si koupit10x