Spálené mosty přehled

Spálené mosty
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504365/bmid_spalene-mosty-653a9b4a3838d.jpg 4 271 271

Fletcherova univerzita série

1. díl >

V milostném románu Spálené mosty se studentka Ella Johnsová náhodou setká s tajemně přitažlivým Chesem. Zpočátku o něm nic neví a netuší, že se Ches skrývá v podsvětí univerzitního městečka Fletcher. Ella je jako kov a Ches jako magnet, takže se navzájem přitahují. O jeho minulosti však Ella nic netuší. Přestože Ches vyzařuje také temnotu a skrývá mnohá tajemství, chce mu Ella pomoct, i když se sama nachází v nepříjemné situaci krátce po rozchodu s přítelem. Ale pokaždé, když se s Chesem setkají, není to pouhé jiskření, ale vášnivé vzplanutí. Čím víc se Ella k Chesovi přibližuje, tím větší je nebezpečí, které jí samotné hrozí. Dokáže Ella nakonec Chesovi pomoci? Tento strhující román plný citů a překvapivých zvratů je prvním dílem série Tajemství univerzitního městečka, odehrávající se v malém městečku Fletcher v USA.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Red

Burning Bridges, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spálené mosty. Přihlašte se a napište ho.

ElessaRiverbow
03.11.2024 3 z 5

V první řadě mě celkem zmátla obálka - čekala jsem něco z prostředí univerzity, ale dostala jsem něco do stylu mafie a podsvětí (ne, že bych měla něco proti mafiánským příběhům, to ne). Začátek vypadal slibně, ale pak to bylo jako na houpačce - chvilku mě to bavilo, pak zase vůbec. Ella se chovala jako pitomec a často jsem její chování nechápala. Ches byl narozdíl od ní sympaťák, i když to jeho neustálé měnění názorů mě postupem času začalo lézt na nervy.Tomu jiskření mezi nimi jsem ale vůbec nevěřila. Ostatní postavy nebyly špatné, až na Lenny, která mi vůbec nesedla. Naštěstí to zachránilo zhruba posledních 80 stan, kde se konečně začalo dít něco zajímavého. Nerada nechávám série nedočtené, ale po zjištění, že další dva díly nejsou o Sav a Summer, ale o Carle a Lenny, tak se do pokračování nepohrnu.

p. Rochesterová
27.10.2024 3 z 5

Četlo se to moc dobře..je to zase něco trochu jiného jsem si říkala..ale ten konec..ten úplně změnil pocit z celé knížky..do dalších dílů nejdu....

ellypusik
22.09.2024 2 z 5

(SPOILER) Tak Spálené mosty aka Stmívání mne zklamalo. Očekávala jsem příběh o nevinné dívce, která se zamiluje do typického rebela, ale že to bude napsané tak nerealisticky a naivně... to bylo překvapením.
Hned po několika stranách jsem si všimla, že autorka omlouvá své postavy, jako by tušila, že jejich počínání je za čárou a potřebovala to obhájit. Kniha obsahuje bezpočet vět typu: "Taková jsem nikdy nebyla, proč jsem to udělala. " "Za dobu co Summer znám, nikdy nevlepila nikomu facku" atd.. Vždy, když se udála podivná situace, která působila různým dojmem, ale určitě ne realisticky, to autorka hodila do autu, že to postavy běžně nedělají, ale pojďme si říct. Dát facku bývalému klukovi své kamarádce před plnou jídelnou a vylít mu milkshakes na nohy... to mi přišlo víc než za hranou bez ohledu na důvod.

Když zůstanu ještě u těch postav, tak by příběhu prospělo, kdyby nešlo o dospělé lidi nad 21 let, ale o patnáctileté puberťáky. Pak bych asi věčné chichotání, výbuchy smíchu, rádoby vtipné poznámky a hlavně neustále dloubání do žeber, plácání do paže apod. chápala více. Představa, že mi dvacetiletá kamarádka vlepí ránu přes paži, kvůli ironickému vtípku? To je stejně nereálné, jako že by mi v každé páté větě opakovala, jak je moje nejlepší kámoška. Když už to řekl i Creed Chesovi, přišlo mi to fakt ulítlé. (Kluci se totiž určitě běžně často verbálně ujišťují, že jsou nejlepší přátelé.)

K tomu Chesovi... nevím, co je tak sexy na tom, že přijde holce do bytu pomlácený kluk a od úst mu teče krev. Asi by mě jako první nenapadlo, že tu krvavou pusu chci zlíbat. Obecně mi postava Chese ani Elly nesedla. Ches byl Edward hadra. Není pro Ellu dost dobrý, musí se od ní držet dál, ale stejně to nedokáže. Ella ho zase nedokáže vymazat ze života a celou situaci vyřeší tím, že se nechá zmlátit a skončí v nemocnici, kde na jejich polibek všichni zvolají "ó"... Korunkou toho všeho je, že se Ches nechával otročit zbytečně a stačilo nastrčit štěnice a mladou holku big bossem a je vymalováno. (To by totiž šéf určitě nemohl vyřešit sám už dřív, potřeboval pěknou volavku.)

Bohužel skoro veškeré situace působily jako uměle vyhrocené a neviděla jsem žádnou logiku nebo spojitost, díky které bych zvláštní zápletku obhájila. O přirovnání, špatném překladu a častým překlepech nemluvě.
Autorka jednoznačně tématice nerozumí a věta: "Má to co dělat s klany a gangy. (...) mafií a dalšími organizacemi." Úplně vidím, jak to říká drsňák od gangu..

V závěru bych chtěla říct, že dávám dvě hvězdičky za čtivost a jistou dávku napětí. Autorka má určitě talent a hezky pracuje s popisem vnějšího světa, ale měla by dopilovat svůj styl, pokud by chtěla, aby zněl alespoň trochu uvěřitelně. Možná, že kdybych byla o dost mladší, líbil by se mi příběh více, ale zároveň nepodporuji, aby si mladší generace přivlastňovala takové názory. Totiž např., že je super chodit s klukem, co je bez domova a pro - samozřejmě jen čisté účely - se rve v podsvětí.

Vládce džinů, Spálené mosty a další knižní novinky (33. týden)

14.08.2022

Kniha Spálené mosty v seznamech