Spalovač mrtvol přehled

Spalovač mrtvol
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77408/bmid_spalovac-mrtvol-c5J-77408.png 4 4815 4815

Román tzv. psychologický horror. Příběh psychopata a maniaka, který se za okupace pod vlivem fanatizujících nacistických frází stává nebezpečným vrahem, udavačem a katem. Tento zaměstnanec a později ředitel pražského krematoria, trpící chorobnou představou, že člověk proměňovaný v prach vykupuje se ze všech pozemských strastí, stává se pod dotekem nacistické ideologie typickou postavou horroru. Román, který se v tomto žánru snaží zachovávat groteskní panoptikální ovzduší, avšak prozrazuje i mnoho hrůz z nacistické okupace.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spalovač mrtvol. Přihlašte se a napište ho.

šlejfířka
dnes 4.5 z 5

Zvláštní knížka i film.Knížka rozhodně stojí za přečtení.

akinomV
12.03.2025 4.5 z 5

Úplný začátek knihy mě trošku odrazoval, ale jakmile jsem se dostala přes část s Panoptikem, tak jsem se najednou přeladila na styl vyprávění a začalo mě to bavit. Teda pokud se to dá u tak znepokojivého textu říct. Film jsem neviděla, ale z fotek vím, že hlavní postavu hrál Rudolf Hrušínský a úplně mi tam pasoval, teď se ještě musím podívat na film, abych to porovnala.
Ale zážitek z knihy teda opravdu velký!!!
Kvůli začátku hodnotím 4,5* a jsem moc ráda, že jsem se ke knize dostala.

sakro
08.03.2025 5 z 5

I tuto knihu jsem kdysi dávno vyhledal až na základě shlédnutí skvěle natočeného filmu s Rudolfem Hrušínským v postavě Karla Kopfrkingla. Začetl jsem se a zjistil jsem, že kniha je minimálně stejně výborná jako film. Pak už jsem začal hltat knihy Ladislava Fukse jednu za druhou a stal se z něj jeden z mých nejoblíbenějších autorů. Jeho knihy mě provází celý život a čas od času prostě po některé znovu sáhnu a oživím si ji. Spalovače mrtvol už jsem také četl opakovaně. Při každé četbě objevím něco nového. Popis vývoje povahy a posunu názorů a myšlení pana Kopfrkingla považuji za naprosto brilantní a jen těžce s něčím srovnatelný, a není to dáno jen dobou, ve které se román odhrává. Podobné posuny některých jednotlivců, snad jen s trošku jiným vyústěním, bychom mohli najít v kterékoliv politické epoše naší republiky. Je to prostě příběh, který sice vyšel poprvé už v roce 1967, ale dodnes nám má co říct a dodnes bychom se z něj měli učit. Jednoznačně doporučuji.

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020

Knižní novinky (22. - 31. 1.)

21.01.2013

"Z prachu jsme vzešli, prach jsme a v prach se obrátíme. Před námi je tma a po nás je tma, ten život je jen chvilka mezi dvojím temným nekonečnem."

Kniha Spalovač mrtvol v seznamech

v Přečtených7 868x
v Mé knihovně945x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)