Spánek rozumu plodí příšery přehled
Aleš Palán , Jan Šibík , Jan Konvalinka
Může virus zemřít? A jak se z virů chcípáčků stávají světoví šampióni? Máme se obávat silného státu? A jaký smysl má mýlit se? Pandemie nemoci covid-19 přináší záplavu otázek, ale málo jasných odpovědí. Komu věřit, když je všude plno „odborníků“? Publicista Aleš Palán se rozhodl „uvěřit“ člověku, který s viry žije skoro celý profesní život. Rozhovor s předním českým biochemikem a prorektorem Karlovy Univerzity Janem Konvalinkou je výletem do světa vědy, smrtících virů, i nevědeckých fám; do zákulisí koronavirové pandemie i chyb, kterých jsme se dopustili. V neposlední řadě nahlédneme do života kluka ze severu Čech, který se původně chtěl stát egyptologem, aby se nakonec ocitl ve světě neviditelných zabijáků. Jeho nadhled i humor ale dávají naději, že vědění je silnější než strach. S fotografem Janem Šibíkem se autor rozhovoru Aleš Palán sešel poprvé na Šumavě při práci na bestselleru Raději zešílet v divočině a knize esejů Návrat do divočiny. Knihu rozhovorů s Janem Konvalinkou rámují fotografie karantény z jara 2020, které Šibík pořizoval od prvního do posledního dne.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spánek rozumu plodí příšery. Přihlašte se a napište ho.
P. Konvalinku mám ráda, jeho názory jsou mi velmi blízké, ve většině věcí s ním souzním. Jeho životní zkušenosti jsou inspirativní. Jedna z mála věcí, se kterou bych asi v knize nesouhlasila, je jeho názor na vývoj češtiny :) (později v knize nicméně přiznává, že se vyjádřil i k věcem, kterým rozumí jen částečně - oceňuju, že to p. Konvalinka s pokorou přiznává, takže mu to s tou češtinou asi odpustím :-) ). Kniha se jinak velmi dobře čte a ačkoli vypadá, že je "tlustšího rozsahu", tak každá druhá dvoustrana jsou fotky - budete tedy mít přečteno rychle. Ještě jedna poznámka - kniha byla napsaná už v létě 2020, od té doby se tedy samozřejmě okolo epidemie stala spousta věcí, ale nepřišlo mi, že by to bylo pro mě při čtení rušivé.
V jednej z recenzií som čítal prirovnanie tejto knihy ku "intelektualním lázním". A toto úplne sedí. Bolo veľmi príjemné počúvať myšlienky a názory niekoho, kto to má v hlave usporiadané a navyše má veľa odborných vedomostí. V dnešnej dobe čerpáme povrchné, nedostatočné a často protichodné informácie z internetu a médií. Občas sa zjaví rozhovor alebo analýza, no stále nie porovnateľná s rozsahom tejto knihy. Prednosťou tohto diela sú časové odstupy, s ktorými boli rozhovory robené, dielo tak získalo nadčasovosť. Jediná škoda je, že zachytávajú len udalosti po koniec roka 2020, bolo by zaujímavé hodnotenie udalostí roku 2021, ako aj nástupu očkovania. Aj tak ma však prekvapilo s akou mierou presnosti popisuje pán Konvalinka rozličné aspekty pandémie, kým my už máme dnes oveľa viac informácií. Knihu odporúčam nielen v súvislosti s pandémiou, ale celkovo na rozvoj kritického myslenia a porozumenie dnešným vzostupným a žiaľ úspešným trendom konšpirácií.
„Já mám tenhle náš západní, liberální svět, založený na kritickém rozumu a sdílené zkušenosti, opravdu rád a vážím si ho. Myslím, že to je to nejlepší, co lidstvo za posledních pár desítek tisíc let pracně vytvořilo.“
„Já se hrozně bojím (opravdu bojím, fakt z toho mám strach), že procento lidí, kteří propadají bludům, stále roste. Podle mne je to ale neslučitelné s otevřenou, svobodnou společností a strašně na to doplatíme.“
„Pokud intolerance, nesnášenlivost a umlčování odpůrce projde na univerzitách, stane se ve zbytku společnosti taky velmi rychle normou.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Spánek rozumu plodí příšery v seznamech
Nesmírně si vážím všeobecně vzdělaných lidí, kteří dokáží běžné situace prokládat bonmoty typu: Je to jako by se dějepisář jednoho dne probudil v době první punské války. Doufejme, že tu válku pozorujeme z Říma, a ne z Kartága. :))
Lidí pokorných, kteří toho hodně ví a hodně toho dokázali, přesto o sobě stále pochybují.
Přesně tak vnímám profesora Jana Konvalinku, se kterým v roce 2020 vedl rozhovor Aleš Palán.
Stále častěji mluvíme o tom, jak se rozpadá kritické myšlení a zatím jsem nenašla účinnější obranu, než o tom mluvit ještě víc, diskutovat a číst. Právě tato kniha je plná inspirace a moudrosti.
Jediné momenty, kdy jsem skřípala zuby, byly ty, kdy se pan profesor rozhodl ignorovat současná pravidla českého pravopisu Aleš Palán na to v jedné otázce upozorní, čímž poskytne čtenáři vysvětlení. (Pravopisné reformy vnímá Konvalinka jako sociální inženýrství a útok na sdílený kulturní prostor.)