Špilberk v pověstech přehled
Michaela Bystrá Radvanová
Špilberk odkrývá svá tajemství v ponurých příbězích, které vám nedají spát Historie Špilberku sahá až do 13. století a pověsti, které tento moravský monument opřádají, jsou nesmírně bohaté, ale i temné a děsivé. Poznejte je s touto jedinečnou publikací! Vrátíte se nejen do rytířských dob Přemyslovců, ale vydáte se také do heroických časů švédského obléhání i do pochmurných let, kdy se z hradu stal žalář „sprostých“ zločinců rakouské monarchie či vězení německého gestapa. Ponoříte se rovněž na dno neuvěřitelně hluboké hradní studny a sestoupíte do podzemních kasemat, kde navštívíte údajnou hladomornu, ukrutnou mučírnu, popravčí sekyrárnu i kobku pro doživotně odsouzené, abyste nakonec odhalili pohnuté osudy zdejších vězňů. Který ze špilberských příběhů je pouhou legendou a co se naopak zakládá na reálných faktech? Připravte se na tajemnou cestu časem, která vám odhalí desítky fascinujících pověstí jednoho z nejvýznamnějších symbolů našich dějin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špilberk v pověstech. Přihlašte se a napište ho.
Útlá kniha o hradě Špilberk ... jak pověsti tak i historická poznámka (jak to bylo zřejmě doopravdy) ... nejen kasemnaty ale i známí zločinci (Babinsky, Grazl,...)... četlo se to úplně samo
Pozlacená, Všemi smysly a další knižní novinky (30. týden)
21.07.2024
Kniha Špilberk v pověstech v seznamech
pověsti Špilberk Franz von der Trenck, 1711-1749
Část díla
- Co zavedl císař Josef II. ve špilberských kasematách 2001
- Eliška Rejčka v historických pramenech 2001
- Historie hradu 2001
- Historie kasemat a jejich využití 2001
- Hraběnka Filangieri 2001
Pamatuju si, že jsem jako dítě shlédla prostřednictvím ranní, víkendové, televizní relace (zná tu vůbec někdo ještě třebaaa Vegu a Magion :-)?) loutkovou pohádku, která se odehrávala na hradě Špilberk. Byla temná a strašidelná. Od té doby hrad toužím navštívit, ale zatím se mi to nepodařilo.
Špilberk v pověstech byla při výběru jasná volba. A já moc děkuji @albatrosmedia za zaslání.
Knížka Michaely Bystré Radvanové je moc hezky poskládaná i napsaná. Autorka vám představí hradní prostory a své vyprávění okoření historickými fakty, verši, bájemi a nakonec dovysvětlí, jak to vlastně všechno bylo doopravdy.
Mrknete se do hladomorny, mučírny nebo třeba sekyrárny. Tím však zdaleka nekončíme :)
Za sebe, jakožto milovníka historie, můžu jedině doporučit. A pokud plánujete výlet do špilberských končin, knížka vám velmi dobře poslouží jako takový návštěvní "předprůvodce" :)