Spis Odessa přehled
Frederick Forsyth
Hamburk, rok 1963. Když se Peteru Millerovi, mladému ambicióznímu reportérovi, dostane do rukou deník se svědectvím o nelidských krutostech velitele koncentračního tábora v lotyšské Rize, zavětří šanci na senzační článek. V honbě za sólokaprem se bezhlavě pouští do riskantního pátrání na vlastní pěst. V Německu se však najde jen málokdo, kdo by měl zájem vyhledávat nebo soudit bývalé nacisty. Snaha vystopovat Roschmanna a předat ho spravedlnosti nakonec Millera zavede do samého středu mocné tajné organizace Odessa, kterou SS vytvořila proto, aby ochránila své členy, ukrývající se ve všech koutech světa...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 1992 , SvobodaOriginální název:
The Odessa File, 1972
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spis Odessa. Přihlašte se a napište ho.
všechny komentářeSouvisející novinky (0)
„Dokonce začali věřit tomu hlasu, co nejvíc hulákal. Protože takoví jsou lidé, zejména Němci. Jsme velice poslušní. Je to naše největší síla a naše největší slabost. Umožní nám vybudovat hospodářský zázrak, zatímco Britové stávkují, a umožní nám následovat člověka, jako byl Hitler, do velikého hromadného hrobu.“
Kniha Spis Odessa v seznamech
koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) nacismus deníky tajné společnosti, organizace, spolky novináři Waffen-SS nájemní vrazi holokaust, holocaust lovci nacistů
1975 | Den pro Šakala |
2004 | Boží pěst |
2008 | Vyjednavač |
2005 | Ikona |
2014 | Seznam smrti |
Hlavní protagonista objeví deník starého židovského muže, který spáchal sebevraždu. Deník odhaluje nejen osobní tragédie, ale i informace o bývalém veliteli koncentračního tábora a tajemné organizaci Odessa. Rozhodnutý odhalit pravdu, Miller se vydává na nebezpečnou cestu do srdce bývalé nacistické sítě, která stále operuje v poválečném Německu.
Forsyth mistrně popisuje válečnou mašinerii, poválečné Německo, jeho byrokracii a generace, které se snaží vyrovnat s minulostí. Zvlášť se zaměřuje na mladší generaci, jež nechce cítit vinu za činy svých předchůdců, a starší generaci, která se vyhýbá konfrontaci s temnými kapitolami své historie.
Během čtení jsem měl pocit, že některé situace v knize nedávají smysl a hlavní hrdina dělá zásadní chyby, které působí školácky. Tento dojem se však na konci ukázal jako vynikající Forsythova hra – čím více je něco na očích, tím méně si toho člověk všimne.
Kniha je slušným pohledem do složité historie a etických otázek, a zaslouží si plný počet hvězd.