Hory šílenství přehled

Hory šílenství
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12025/bmid_hory-silenstvi-6522c002bc39c.jpg 4 127 127

Hororová novela H. P. Lovecrafta napsaná v roce 1931 a vydaná v časopise Astouding Stories roku 1936. Žánrově se jedná o kosmický horor, který je zasazen do tzn. Mýtu Cthulhu, založeného Lovecraftem a dále rozvíjeného dalšími autory. Někdy bývá kniha označována také jako krátký román. Děj se odehrává v neprozkoumaných oblastech Antarktidy, kam zavítá vědecká expedice a zkoumá pozůstatky dávné nelidské civilizace. Lovecraft byl jediný člověk, který kdy navštívil zemi na jih od jížního pólu a vrátil se. Přeletěl Hory Šílenství v aeroplánu. My tam poletíme za ním. Tam je ta země, kterou hledal ubohý Poe, kam se dostal ubohý Pym, kam pronikl kapitán Guy. Daleko na jih od ostrovů Kerguelen. Dostaneme se tam... Vydáno ve spolupráci s Českou speleologickou společností.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: , Zlatý kůň

At the Mountains of Madness, 1936

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hory šílenství. Přihlašte se a napište ho.

wooloong
28.11.2024 2 z 5

(SPOILER) Lovecraft je v hororové literatuře uznávanou personou, a tak jsem si říkala, že bych si měla doplnit vzdělání. Hory šílenství k tomu už svým názvem doslova vybízely. Uznávám, že má autor docela rozhled a že má příběh vystavěný pěkně, akorát mi chyběly podrobnější popisy onoho světa v horách včetně jeho obyvatel. Taky to úplně časově nesedělo. Nějaké ty miliony let, všechno stojí, reliéfy na stěnách jsou zachovalé (co na nich je by mě docela zajímalo), a pak ti Staří vlastně ještě trrrochu žijí, oba hrdinové si odskočili od letadla jenom na chvilku a přitom se promotali celým labyrintem podzemního města a stihli popsat a vysvětlit dějiny jedné civilizace. A taky bych si ráda udělala na základě popisu obrázek sama. Ono popsat něco tak, že je to příšerné, ohavné a nelidské je sice hezké, ale jaksi to neříká nic o tom, jaké to doopravdy je, ale o tom, jaké dojmy to vyvolalo ve vypravěči, od kterého bych očekávala trochu emocionálního odstupu a vědeckého zájmu. No, už jsem četla lepší horory, Lovecraft asi nebude můj šálek čaje.

elcapitano
07.08.2023 3 z 5

Slyšeno jako audiokniha, kterou natočil Igor Bareš v ČR 2023. Igora Bareše mám moc rád, k této knize se nesmírně hodil. .. občas jsem měl výhrady k tomu, jak byly slyšet střihy - určitá divná nerytmičnost mluvy, občas jsem cítil, že se s textem IB trochu pere (v textu jsou neskutečně dlouhá souvětí těžká na čtení), ale to je moje hnidopišství, podtržené profesionální deformací.
Ano, kniha buduje napětí, graduje, atd, .. pro mne to bylo bohužel nějaké předvídatelné - i když poslední twist v zásadě překvapil - a hlavně nějak repetitivní, pomalé a opakující se. A to kýžené napětí se v mém případě nedostavilo. Ocenil jsem sci-fi stránku díla, promyšlenou prehistorii a její vývoj a zákonitosti.
Za mne tedy tak napůl.

stanislav0373
21.11.2022 4 z 5

Příjemné mrazivé povídání. Dlouhý úvod, vláčné tempo, ukázkové budování atmosféry, podrobné popisy, akční závěr. Skvělá volba na začátek zimy.

PS: Posloucháno jako téměř šesti hodinová kniha. Opravdu má originál 40 stran? :-)

Kniha Hory šílenství v seznamech