Spoločenstvo prsteňa přehled
J. R. R. Tolkien
Pán prstenů série
„Tento príbeh narastal pri rozprávaní, až sa stal dejinami Veľkej vojny o Prsteň a obsahuje mnoho pohľadov do ešte starodávnejších dejín, ktoré mu predchádzali“ – napísal v predslove k druhému vydaniu J. R. R. Tolkien o tejto vari najznámejšej knižnej trilógii minulého storočia. Čarovný svet elfov a hobitov je paralelným svetom „veľkých ľudí“. Jeho hlavnou témou je Prsteň ako ohnivko, ktoré ho púta k Hobitovi. Proti akýmkoľvek alegóriám sa autor bránil a všetky možné posolstvá a vnútorné významy spájané s jeho knihou sa mu zo srdca protivili. Preto je túto knihu potrebné chápať ako najobľúbenejšie dejiny pradávneho veku a nijako inak.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2002 , Slovart (SK)Originální název:
The Fellowship of the Rings, 1954
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spoločenstvo prsteňa. Přihlašte se a napište ho.
Tolkien to dokázal. Společenstvo Prstenu je jako výlet do Středozemě na dračí horské dráze – epické, strhující a plné momentů, kdy si říkáte: Jak to sakra hodlá Frodo zvládnout?!
Začíná to docela nevinně – malý hobit s velkýma nohama a ještě větším posláním. Ale jakmile vyrazí z Hobitína, máte pocit, že jste si objednali šálek čaje a dostali epickou hostinu plnou skřetů, elfů a nebezpečných prstenů. Tolkien mistrovsky míchá pohádkovou atmosféru s napětím a neustále vám servíruje otázku: A co dál?
Postavy jsou jako rodina, kterou si přejete mít – kromě Boromira, ten vám připomene, proč se nevyplácí důvěřovat všem u stolu. Gandalf je walking Google s mečem, Legolas a Gimli jsou tak vtipní, že by mohli mít vlastní komediální show, a Frodo... no, ten si vážně zaslouží dovolenou.
Pokud máte rádi dobrodružství, přátelství a trochu té magické deprese, „Společenstvo Prstenu“ je jako vytvořené pro vás. Jen varování – jakmile dočtete, budete okamžitě hledat druhý díl. A možná si z nostalgie koupíte prsten, který nebudete dávat na prst.
Ano, splatil jsem veliký čtenářský dluh. Knížku v pravdě kultovní jsem dosud nečetl. No a úpřímně: boty mi to nezulo a žíly neutrhlo. Zato občas hrozila akutní otrava nudou (písně, básně, bezpointová vyprávění při četných obědech a večeřích). Když společenstvo "putuje" dá se to vydržet, ale nesmí se zastavit. Pak je to bolestivě utahané. Asi jsem oproti těm 93% spokojených čtenářů něco nepochopil. Další díly už riskovat nebudu.
Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)
28.04.2024
Zajatkyně, Převozník a další knižní novinky (12. týden)
17.03.2024
Letní bouřky, Neodolatelná a další knižní novinky (30. týden)
23.07.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„Rada je nebezpečný dar i od moudrého moudrému a každá cesta může vést ke špatnému konci.“
„Zoufalství to není, protože zoufat si mohou jen ti, kdo vidí neodvratný konec.“
„Rozhodovat můžeme jen o tom, co udělat s časem, který nám byl dán.“
Ocenění knihy (1)
ve Čtenářské výzvě | 1 070x |
v Doporučených | 1 332x |
v Mé knihovně | 4 043x |
v Chystám se číst | 1 136x |
elfové magie zfilmováno putování Středozem, Středozemě (Tolkien) bitvy rozhlasové zpracování fantasy Pán prstenů hobitiAutorovy další knížky
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Trilogii jsem kdysi načal druhým dílem, takže byl pro mě tento svazek vlastně až druhou knihou ze tří (ale Dvě věže jsem pak přečetl znovu, abych zachoval kontinuitu) a musím napsat, že pan Tolkien napsal krásný příběh, v němž šlo na pozadí střetu dobra a zla především o přátelství. Ani nevím, jestli by pravému smyslu tohoto slova současní mladí lidé rozuměli; dnes se slovem přítel označuje i člověk, kterého vlastně neznáte, pro mě to ale znamená člověka, kterému mohu věřit jako sám sobě, a pokud možno ještě více.