Spravedlnost: Co je správné dělat přehled
Michael Sandel
V knižním zpracování populárního televizního pořadu profesora Michaela Sandela (Harvard) se čtenáři představují svižně a vtipně psané kapitoly, bohatě doplněné aktuálními příklady problematiky spravedlnosti. Rozehrávají se v nich některé z nejožehavějších morálních otázek, které dnes hýbou společností na Západě: je morální sanovat banky, požadovat přemrštěné ceny, pozitivně diskriminovat při přijímání na univerzitu či ukládat povinnou službu v armádě? Odhalují také anatomii některých klíčových hodnotových sporů: o cenu lidského těla, o přípustnost homosexuálních sňatků, o kolektivní odpovědnost komunity či o roli náboženství v politice. Autora však zaměstnávají nejen „velké“, ale i „malé“, každodenní problémy, jako jsou smysl sportovních her, pouta rodinné solidarity nebo nároky imigrantů...... celý text
Literatura naučná Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2015 , KarolinumOriginální název:
Justice: What's the Right Thing to Do?, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spravedlnost: Co je správné dělat. Přihlašte se a napište ho.
Myslím si, že dílo je čtivé a přináší několik momentu k zamyšlení. Ukazuje jednotlivé názory filosofů a politologů na různá témata, nejen spravedlnosti.
Tentokrát nebudu hodnotit. Někdy mne to bavilo nesmírně, někdy jsem se trochu ztrácel. Dá fušku všemu porozumět a jsou tu povolanější, kteří si mohou dovolit o tomto napsat něco přínosného a odborného. Já jenom mohu poděkovat za zajímavý pohled do světa, kam tak často nezavítám.
Kniha Spravedlnost: Co je správné dělat v seznamech
morálka spravedlnost politologie
2015 | Spravedlnost: Co je správné dělat |
2013 | Co si za peníze (ne)koupíte |
2022 | Tyranie zásluh: Kam se podělo obecné dobro? |
2020 | Jak trhy vytlačují morálku |
Sandel na řadě příkladů zkouší hranice naší morálky a etiky. Tím neuvěřitelně podněcuje čtenáře k přemýšlení a přehodnocování vlastních pozic na nejrůznější otázky. Jestli tedy něco tato kniha je, tak je podnětná.
Forma je nicméně trochu unavující. Sandel představí myšlenky, ukáže k tomu několik příkladů, nad kterými se má čtenář zamyslet a které mají ukázat nejednoznačnost "spravedlivého" řešení, poté čtenáři pro jistotu shrne, co chtěl příklady říct, představí k tomu nějakého souvisejícího filosofa a jeho dílo, a na konci z toho něco vyvodí. Toto se opakuje celou knihou. A bohužel občas se Sandel dost zdlouhavě opakuje.
Kniha tedy funguje jako průvodce vývojem filosofie etiky a spravedlnosti (Bentham, Mills, Rawls, Kant, Aristoteles...) a jejich směrů (utilitarismus, libertariánství, teorie spravedlnosti, kategorický imperativ...). Funguje i jako zdroj myšlenkových experimentů v etice. Bohužel jako celek je ale poněkud rozvleklá a opakující se.