Špulka modré nitě přehled

Špulka modré nitě
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296322/bmid_spulka-modre-nite-0Zz-296322.png 3 180 180

Jeden dům. Jedna rodina. Tři generace. Rodina Whitshankových oplývá jakýmsi nepopsatelným nádechem výjimečnosti, zároveň se ale podobá jakékoli jiné rodině. V příbězích, které jednotliví protagonisté vyprávějí sobě i jiným, odhalují jen část pravdy – a některé kousky skládačky vyplouvají na povrch až po mnoha letech. Jako ve všech rodinách i v té jejich je spousta lásky a smíchu, stejně jako zklamání a žárlivostí. V centru vyprávění jsou manželé Abby a Red a jejich čtyři děti, především nejmladší syn Denny, neschopný se vázat ani k povinnostem, ani ke vztahům či práci, zároveň rozčilující i přitažlivý, který se do rodiny vrací a zase mizí, rozvíří emoce a stáhne se. Rodinná sága začíná ve dvacátých letech minulého století, kdy do Baltimoru přicházejí Redovi rodiče Junior a Linnie a táhne se až k Abbyiným a Redovým voučatům na počátku nového století. Hlavně se ale odvíjí kolem krásného domu, který patriarcha Junior kdysi postavil pro bohatého zákazníka a pak získal pro sebe.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)

A Spool of Blue Thread, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špulka modré nitě. Přihlašte se a napište ho.

patricia8137
20.08.2024 3 z 5

Na knihu ma nalákala nálepka Edícia svetový bestseller a aj to, že autorka je držiteľkou Pulitzerovej ceny. Bohužiaľ, musím sa hneď na začiatku priznať, že som sa prvých 5 kapitol, cca 120 strán, nevedela do príbehu začítať. Zmena u mňa nastala vo chvíli, keď som sa začítala do prerozprávania života Redových rodičov - Juniora a Linnie May (2. a 3. časť). V 4. časti opäť upadlo moje nadšenie, táto časť ma nezaujala rovnako ako 1. časť knihy. Takže, keď si to zhrniem, 50% knihy ma bavila a 50% nebavila a musela som sa ňou doslova pretĺkať.
Asi najhlavnejším dôvodom, prečo som z príbehu v rozpakoch je nezáživnosť deja, nemyslím si, že život rodiny Whitshankových bol nezajímavý, skôr mi nesadol autorkin štýl opisu ich života. Skrátka som sa nevedela ponoriť do čítania a vcítiť sa do emócií postáv.
Okrem tohto dôvodu už ani sama neviem opísať, prečo ma kniha nebavila, ale bohužiaľ nemám ani žiadny dôvod ju odporučiť ostatným čitateľom.

knihomolka525
22.06.2024 1 z 5

Já tedy nejsem extra náročná čtenářka ,ale tohle byla setsakra nuda. Středobodem je Denny,který vzal život do vlastních rukou a rodina se zachovala jak hejno vyplašených hus.Takhle to prostě ve střední Evropě nechodí.......

bekule
07.07.2023 2 z 5

Tohle bylo utrpení dočíst. Běh času i Rusovláska mě nadchly, toto bylo zklamání .Trošku to zachránil konec, až posledních asi 50 stran mě celkem chytlo, ale celkový dojem - nuda.

Kniha Špulka modré nitě v seznamech

americká literatura rodinné vztahy domov ságy staré domy

Anne Tyler
americká, 1941