Stali jsme se městem přehled

Stali jsme se městem
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490347/bmid_stali-jsme-se-mestem-8xK-490347.jpg 3 30 30

Urban fantasy od trojnásobné držitelky ceny Hugo Podle odvěkých zákonů přichází jednou v životě každého velkoměsta okamžik metafyzického zrodu, kdy se město stane vyšší vědomou entitou zastoupenou lidským avatarem. Na tento okamžik čeká odvěký Nepřítel, lovecraftovský predátor, který se snaží novorozené město uchvátit a pohltit. V případě New Yorku nejsou věci nikdy jednoduché, protože jde o výjimečné, excentrické město složené z více čtvrtí. A tak po prvním souboji s Nepřítelem musí vyčerpaného primárního avatara zastoupit pět městských částí: Manhattan, Brooklyn, Bronx, Queens a Staten Island. Jsou to obyčejní lidé a to, že se stali avatary, se dozvídají za pochodu a beze slov. Někteří se svému osudu brání, ale jejich láska k New Yorku je nakonec silnější. N. K. Jemisinová otevřela první díl nové série příběhem, který je vtipnou a barvitou poctou jejímu městu, ale zároveň i svérázným pojetím superhrdinského paradigmatu a vášnivým protestem proti rasismu a homofobii.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

The City We Became, 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stali jsme se městem. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

Aleen
18.02.2023 1 z 5

Začalo to zajímavě. Samé krátké, úderné věty, které vytvářely velké napětí. Ale najednou jsem si uvědomila, že je to nějaké psychedelické, že se prudce otáčím kolem dokola. Začala jsem přemýšlet, jestli si autorka "něco nevzala" při psaní. A také nad tím, že přesně tyto Hostovky jsou důvodem, že váhám, jestli je číst, jestli tohle není na mně už příliš velká inťoušština. A tato kniha byla, nedala jsem ji. Po opravdu dlouhé době nedočtená kniha.

katallinka
07.02.2023 2 z 5

Hrozně nerada dávám špatné hodnocení, ale tady nemůžu jinak. Kniha hodně vulgární a psaná špatnou hovorovou češtinou. Celkově děj i postavy byly hodně plytké, neustále jsem se ztrácela a dokonce jsem občas i přeskakovala. Nápad byl určitě dobrý, ale provedení hrůza. Navíc kniha je úplně zbytečně dlouhá.


Šimon_
14.09.2022 4 z 5

Premisa tak podivná, že by se v rukou jiného autora mohla snadno zvrtnout v brak, ale tohle je Jemisinová, takže to skvěle funguje. Je to navíc naprosto esenciálně newyorské a úžasně z toho dýchá génius loci tohohle jedinečného města. Ke konci trochu román ztrácel dech, ale na druhý díl se těším.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2021 - Locus Awards (Fantasy Novel)


Kniha Stali jsme se městem v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech2x