Staré lásky přehled
Isaac Bashevis Singer
Sbírka povídek amerického prozaika polsko-židovského původu, který si svůj vypravěčský dar přivezl do Ameriky z rodného Polska, kde jako chlapec slýchával barvitá lidová vyprávění babiček a prababiček. Autor má hluboké porozumění pro paradoxy lidského života a zálibu v neuvěřitelných zápletkách, které přispívají k nesmírné čtivosti jeho povídek. Kniha je překladem originální sbírky povídek narozdíl od výboru Stará láska, vyšlého v Odeonu, který byl sestaven z několika různých povídkových sbírek.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staré lásky. Přihlašte se a napište ho.

Soubor mistrovských, strhujících povídek. Polovina jsou povídky ze starého světa polských židů o životě svázaném tradicí a náboženskými normami. Přípomínaly mi Devět bran Jiřího Langera. Druhé polovina jsou současné příběhy amerického spisovatele, který se i díky své nerozhodnosti a poddajnosti dostává do neuvěřitelných situací. Všechny povídky jsou velmi dobré, ty moderní ale ještě lepší;-) Vyzdvihuju např. Noc v Brazílii, Bratr brouk, Autobus.

Isac B. Singer střídá ve svých povídkách současnost s historii, která nemá a nesmí být zapomenuta. Jedinou nadějí života je láska, ve všech rozmanitých podobách a projevech, a ty všechny mají svůj zdroj v lásce k životu, která jak víme, roste a zraje s léty. Síly, které nás dohánějí k šílenství mají dost času. Je to také cesta k poznání člověka Isaca B. Singera.
Kniha Staré lásky v seznamech
v Mé knihovně | 17x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Část díla
1994 | ![]() |
2002 | ![]() |
2003 | ![]() |
1998 | ![]() |
Pre mňa osobne asi (zatiaľ) najkrajšia Singerova zbierka poviedok. Nenašiel som v nej jedinú, ktorá by sa mi nepáčila.
Okrem klasického námetu židovskej komunity v (po)vojnovom období so všetkými tradíciami a poverčivosťou sa v mnohých poviedkach opakuje aj téma života "za veľkou mlákou". Všetky poviedky, ako píše autor v predslove, spája téma lásky v strednom veku / starobe.