Staří námořníci přehled

Staří námořníci
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36995/bmid_stari-namornici-0Kp-36995.jpg 4 11 11

Dva příběhy z bahijského přístavu jsou brilantní ukázkou Amadova vypravěčského umění o lidech, kteří alespoň ve fantazii uskutečňují své celoživotní sny. Novela o „králi tuláků“ zobrazuje příběh člověka, kterého po smrti vezmou kamarádi na flám a na projížďku po moři, což bylo vždy nebožtíkovým celoživotním snem. Nebožtík sklouzne z paluby do moře a tak i po smrti se bouří proti rodinným a společenským zvyklostem. Druhý, rozsáhlejší příběh zobrazuje člověka, který v provinčním městě okouzlí obyvatele svými dobrodružnými historkami z plavby po moři. Po čase se však ukáže, že si všechno vymyslel a více než svůj skutečný život žil svou fantazií. Doslovem opatřila Pavla Lidmilová.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Os Velhos Marinheiros , 1961


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staří námořníci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

haki34
20.12.2020 3 z 5

Knihobudková...první příběh za 2*, druhý za 4*, takže průměr ;)
S Amadem se znám dlouho...od gymplu, kdy mě navnadil Pastýry noci...pak jsem přečetla Donu Flor...a s Mulatkou Gabrielou si po letech fakt nejsem jistá, koukám že četla, ale vybavit si děj... ;))
Námořníci kolísali někde mezi...první novela je volný pád přímo mezi bahijskou "spodinu", Amadovy malé lidičky, opilce, šejdíře, tuláky noci...V kratičké novele nám byl jen velmi lehce nastíněn život hlavního mrtvého hrdiny Jáchyma O°Vejvody...a to až tak lehce, že s ním nešlo sympatizovat...ano, vím, jaké postavičky si bere Amado za své nejdůležitější, ale fandit úředníkovi, který utekl z domu a dál už se jen ku*vil a chlastal a hrál, proč ??? nesyympatická osoba...má, co chtěl...a rodina ?? dcera Vanda, snažící se obstarat otci důstojný pohřeb, měla moje větší sympatie..samotná "pointa" s mrtvolou pařící v baru a nakonec usínající v náručí oceánu, mě fakt nedostala...takže Amado, sorry jako.
Druhá, rozsáhlejší novela, která se moři věnovala více, jak trefně píše Skip - prostřednictvím brazilského "barona Prášila" už poskytla Amadovi prostor rozehrát své vypravěčské umění, vtáhnout nás do teplé bahijské noci, plné vášně, lásky, nenávisti, spletí citů a lží...to už byl panečku jiný koncertík...dobrodružství kapitána Vasca se četlo velmi dobře (opět nemohu než souhlasits MayB2 - zdržovala jen vypravěčova linka, jeho problémy se sdílenou milenkou mě fakt nezajímaly...) a závěr překvapil ;) Amado v slušné formě...doporučuji !

MayB2
21.12.2017 4 z 5

Námět se mi moc líbil; nevím proč, čtení bylo dost namáhavé a pomalé. V druhém příběhu zbytečně zdržovala linka o životě vypravěče.


Skip
24.02.2014 4 z 5

S lehkostí a vtipem odvyprávěné příběhy. Jeden krátký o kamarádech z mokré čtvrti, kteří se na mnohem větším prostoru objevují ve výborné knize Pastýři noci, a druhý rozsahem středně dlouhého románu o jednom brazilském baronu Prášilovi. Oba příběhy spojuje moře a velké přátelství, jinak se každý odehrává jinde a jinak, takže nemají nic společného. Není to sice Amado ve vrcholné formě, ale stejně je to čtení příjemné a lehce plynoucí jako pěna na mírně zvlněném moři za úplňku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Staří námořníci v seznamech

v Přečtených14x
v Doporučených1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst4x
v dalších seznamech3x