Stena přehled

Stena
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236928/bmid_stena-5PJ-236928.jpg 5 61 61

Hrdinka románu prijíma pozvanie na víkend do poľovníckej chaty, ktorá patrí príbuzným. Po príchode na chatu sa majitelia vyberú ešte do blízkej dediny čosi vybaviť, no už sa nevrátia. Znepokojená žena sa na druhý deň ráno vychytí zistiť, kde zostali. Všetko naokolo je také ako inokedy: dolina, stromy, horské lúky. Ibaže prv ako sa dostane do dediny, narazí na neviditeľnú stenu, za ktorou vládne smrteľné ticho a nehybnosť. Odrezaná od ostatného sveta, obklopená zvieratami - psom, mačkou a kravou - zariaďuje sa žena na chate a usiluje sa prežiť, pričom nanovo prehodnocuje svoj vzťah k prírode, medituje o slobode a o smrti.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Smena

Die Wand, 1963

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stena. Přihlašte se a napište ho.

Marianna496
26.10.2024 5 z 5

báječná kniha - nevieme o hlavnej hrdinke ani meno,je sama len so zvieratami obkolesená nepreniknuteľnou stenou (to je také psycho samoty ),nie je tam žiadna priama reč a predsa je to napínavé .Som záhradkárka a veľmi som fandila jej obrábaniu zeme,jej húževnatosti.Ukázala mi,že žiadna situácia nie je beznádejná a človek má v sebe nájsť silu všetko prekonať.Lebo je človek.Bravo,rakúska literatúra !

Blaník8
25.07.2024 5 z 5

Výborná!!!:-)..mám teď postapokalyptické :-)období na seriály a i knihy...tohle jsem četla na doporučení, bolest, ale zároveň velká síla člověka v krizové situaci vás vtáhne a už nepustí.

Ivule9
01.01.2024 5 z 5

Román Zeď je jednolitý text bez jakýchkoliv kapitol. Jedná se o zprávu, kterou napsala žena, jenž zůstala za neviditelnou zdí, sama v lovecké chatě, v přírodě, jen ve společnosti zvířat a musela se stát soběstačnou, aby přežila (pěstovala plodiny, musela i přes svůj odpor střílet zvěř, neustále se zásobit dřevem atd.)

Text na mě po nějaké době začal působit až meditativně, z toho mě pak vytrhlo poměrně kruté zakončení.

S hlavní hrdinkou jsem se v podstatě hned ztotožnila, celou dobu jsem obdivovala, jak se chopila práce a jak to zvládá. V myšlenkách se někdy vracela ke svému bývalému životu, mateřství, lidskému pokroku, svobodě, spěchu a shonu.

Bylo to výborné, vynikající! Navíc se tu sešlo několik témat, o kterých ráda čtu a přemýšlím.

V medailonku autorky je na konci napsáno, že v německy mluvících zemích je Zeď považovaná za kultovní knihu.

"Kdo běží, nemůže se dívat."

"O své tísni jsem vždycky mlčela; muž by mi nerozuměl a ženy, těm bylo podobně jako mě. A tak jsme raději klábosily o oblečení, přítelkyních, divadle a smály se s utajovanou bolestí v očích. Každá o tom věděla, a proto jsme o tom nikdy nemluvily. Byla to zkrátka cena, která se platila za schopnost milovat."

"S naší svobodou je to smutné. Pravděpodobně nikdy neexistovala jinde než na papíru."

Kniha Stena v seznamech