Stezky krve přehled

Stezky krve
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237414/bmid_stezky-krve-237414.jpg 3 53 53

Říká se: "Zemřel král, ať žije král..." Ale co když starý král nezemřel, co když byl zavražděn? Co když na jeho trůn usedl někdo, kdo je i na krutý středověk až krutým vladařem? Pak povstane zem a připojí se řeky krve. V tomto světe doutná naděje slabým plamínkem a slovo dobro dávno ztratilo svůj význam.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stezky krve. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Badger
03.03.2024 2 z 5

Fajn to rozdělení do krátkých kapitol, člověk jich pár sekne, když je čas a zas letí něco dělat.
Jinak je to divně napsaný.
Četlo se to na prd, občas pobavil Terek se svým kladivem, či fighty s královskou armádou, ale zas nic nevídaného to taky není. Louskal jsem to dlouho a doufám, že mě příště nenapadne něco podobného dojet.

Kerbello
24.07.2022 1 z 5

Někdo se tu v komentářích zmínil o tom, že nechce napsat, že je kniha špatná. Já bych to teda s dovolením napsal rád – ta kniha je špatná. Číst Stezky víc než dvacet let od jejich vzniku jim určitě nepřidalo, ale nevěřím, že v době prvního vydání byly reakce pozitivnější. (A doporučení na obálce od Medka a Vrbenské mě fascinuje.) Problémy Stezek krve jsou s časovým odstupem jenom výrazně bolestnější. Jména jak vyplivnutá z generátoru fantasy jmen. Neexistující svět, který supluje několik málo izolovaných lokalit (které ještě navíc působí papundeklovým dojmem). Patos vyhnaný na 110. Snaha o šokující násilí, které ale nemá na nic vliv. Přehršel nedůležitých postav a každé z nich je třeba co chvíli nakukovat do hlavy. Některé se chovají jako špatně promazaní roboti, jiné jsou v příběhu jen proto, aby ve správný moment řekly jednu větu. Sporý styl jednoduchých vět ubíjí čtenářovu snahu číst knihu v kuse a dopracovat se k nějakému vyústění. Prostě ne, na tohle se vykašlete.


Gordonlord
12.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Zajímavý objev v Levných knihách na Andělu za 39 kč. Obálka a cena - obojí slibné, v anotaci se uprostřed kanonády chvály od známějších autorů píše něco o heroické fantasy a navíc mi jméno Ivana Kuglerová něco připomíná...že by jedna z knih, které jsem si chtěl koupit ? Nu - šel jsem do toho !

Až doma jsem zjistil, že Ivana je autorkou jednoznačně nejhorší Conanovské knihy, jakou jsem kdy četl (Conan a páni severu). Cimmeřanově mytologii se ani nepřiblížila, Conana samotného upozadila a děj se vlekl studenou nudou od začátku do konce. S hrůzou co mě čeká tady, jsem se pustil do "Stezek Krve".

No - mnohem lepší. Ivana zde píše velmi úsporným stylem jednoduchých krátkých vět, nezdržuje se žádnými popisy a proto děj plyne šíleně rychle, čtivě a dobře. Psát umí, člověk se nikdy nikde neztratí a oči slova na stránkách přímo polykají s překvapivou lehkostí.

Přes polovinu knihy jsem se docela dobře bavil. Návrat Tereka Zabijáka naznačoval vážně ohromné věci, Ivanka vykreslila skvělý základ pro vynikající heroickou holomajznu. Jenže bohužel. Nakonec to celé dopadlo jako její Conan.

Prvním průšvihem je - ! UŽ ZASE ! - ten nejotravnější prvek minimálně každé druhé fantasy - obrovský počet naprosto zbytečných postav. Díky úspornému a rychlému stylu vyprávění sice nikdy nezapomenete kdo je kdo a neztratíte o činech postav přehled, ale spousta z nich má dějové linky, které nikam nevedou, mytologii neprohlubují, ani nedoplňují chybějící střípky příběhu a faktů. Spíš naopak - vytvářejí v příběhu díry a nafukují knihu nepotřebnou vatou.

Celkově charaktery byly sice černobílé, ale některým nechyběla jiskra. Nejvíce zajímavý byl v podstatě Ragovid, jehož autorka opatřila sice školometsky podanou - ale pořád rozpolceností mezi dobrem a zlem.

Ten horší průšvih nastane ke konci knihy, kdy se Ivaně všechno rozsype jako špatně postavený domeček z karet. Terek Zabiják - hlavní postava, kterou čtenář prostě vnímá jako hlavního cool tahouna, zemře před začátkem finále a konec knihy dotáhnou už jen černobílé postavy, které mě nezajímaly a dostaví se tak pocit vyprázdnění. Finále potom celkově postrádá gradaci a naprosto ztratí ono "momentum", tolik dobře autorkou budované v první půli knihy a mění se tak na plejádu promarněných šancí a čtenářských zklamání, které nepramení z umu napsat originální finále, ale z neschopnosti ukočírovat a dobře pospojovat všechny načaté dějové linky.

Všechny zajímavé premisy tak zůstanou nedokončené, nedomyšlené a nebo je autorka smázne a utne jako když vyhazujete zbytky od večeře do koše.

Stezky Krve na mě tak působí jako nadějná prvotina amatéra, který neumí vystavět dobrý příběh, ale ovládá kvalitně čitelný a odsýpající sloh, tolik potřebný k akčnímu fantasy. Jen by se autorka příště měla věnovat spíš jinému typu fantastiky. V tom heroickém je totiž vážně špatná.

Ale chvíli jsem se bavil, četlo se to fajn, takže i přesto, že se jí postavy i děj nakonec rozsypaly pod rukama, tři slušné hvězdičky.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stezky krve v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených70x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce74x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech2x