Poslední tajemství Jana T. přehled
Jaroslav Velinský
Ze světa Jaroslava Foglara série
4. díl
Poslední tajemství Jana T. je příběhem slavného chlapeckého klubu Rychlých šípů. Završuje známou stínadelskou trilogii Jaroslava Foglara-Jestřába, kterého Jaroslav Velinský od svých chlapeckých let osobně znal, a jehož památce je také kniha věnována.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Poslední tajemství Jana T.. Přihlašte se a napište ho.
Dočteno. Už je to dávno co jsem knihu četl a tehdy jsem z ní byl nadšený. Dnes? Inu, lehké rozpaky. Rozhodně oceňuji fan servis, i když těch odkazů na různá dobrodružství R.Š. bylo na mě trochu moc. Zařazení děvčat? Díky bohu za to. Kniha má silné momenty, celá cesta po řece, první a druhé setkání s Netopýry. Naopak celá zápletka s demýtizací Ježka v kleci mi přišla jako hereze, stejně jako to jak beztrestně se Stínadla otvírají Druhé straně. Některé dílčí zápletky vyzněly do ztracena a některé postavy nebyly moc prokleslené. Ano, dívám se na tebe Martino Hamouzová. Najednou ten kult ghetta a nebezpečné čtvrti mizí a to je mi sakra líto. Ale Hanča knihu zhltla a děsně si ji užila. Takže za mě cajk i když je to trochu hořký konec jedné éry mého života. "Žlutá je barva naše!" Poslední tajemství Jana Tleskače podle Hanči.
Hanču bavily Amazonky a holky všeobecně. Kvitovala s nadšením odmaskování Široka a otevření se Stínadel světu považuje za fajn věc. Náznaky milostné aférky jí přišly taky fajn. Celá záležitost s titulním tajemstvím ji neoslovila a vyla jí dost ukradená.
Inu, jiná doba, jiné děti.
Poslední tajemství Jana T. spočívá v tom, že Jaroslav F. měl tak skvělého nástupce, který dokázal napsat Stínadla, která naprosto přesahují Jaroslava F. Ano je to kacířské leč pravdivé... historie nebyla ke Kapitánu Kidovi moc milá, ale... měl zlaté ručičky a tak nejenže je nejlepším českým detektivkářem (jak často tvrdím klientům v knihkupectví, když jdeme vybírat knížku), ale bez problémů by obsadil přední příčku románopisce knih pro mládež... Stínadla byla, jsou a budou vždycky hlavně detektivkou s obrovským citem pro atmosféru místa (Stínadel), čímž se až díky mytologii blíží k urban fantasy... a Velinský tohle uměl fakt dobře. Rychlé šípy jsou v jeho podání potomci Oty Finka (schválně si čtěte nahlas ty Rychlonožkovy hlody, všímjte si Jarkovy dedukce, Červenáčkova smyslu pro umění) a to nemluvím o tom, že se tu objevuje cosi jako "romantická" linka, do hry vstupují a zasahují ženy/slečny/. Velinský měl Foglara načteného a dokázal vyplnit bílá místa, která mu vrtala hlavou a na tu trilogii navázat s bravurou... a podobně jako nedávno Pavel Horna celý příběh zasadil do historického rámce, čímž naboural ono posvátné Foglarovo Bylo nebylo... tahle knížka je skvělá, obsahuje celou řadu bonusů a je to prostě takový malý artefakt... a je škoda, že Foglar už nenapsal tu pátou část.
Příliš pozdě, Někdo jako ty a další knižní novinky (26. týden)
23.06.2024
Kniha Poslední tajemství Jana T. v seznamech
tajemství Rychlé šípy Stínadla
2002 | Poslední tajemství Jana T. |
2003 | Tmavá studnice |
2007 | Bestie z Tamberku |
1969 | Spravedlivá pistole |
1999 | Zmizení princezny |
Musím na úvod říct, že mi spadla brada z toho, jak opravdu skvělá může být (vpodstatě) fanfikce z Jestřábova Universa. Takhle by to mělo vypadat. Jasně, je vám dvanáct a hltáte každé slovo Stínadelské trilogie, ani nedýcháte, když se Mažňák starší plácá ve smrduté hnilobné vodě, shledáváte, že Širokko dělal parkůr dřív než to bylo cool... Jenže pak vyrostete, začnete lovit bobříky trochu jinak a najednou je vám čtyřicet a když to čtete svým dětem, je to najednou dobrý už jen s výhradama. Vzbuzuje to otázky.
A pak si tak jednou posloucháte podcast Rudá žeň a pánové Pavlovský a Kopřiva vám řeknou o existenci Kapitána Kida a jeho dokončení Foglarova díla. Tak to se prostě muselo přečíst!
Když bych porovnal Foglara a Velinského, musím konstatovat, že Velinský je mnohem dospělejší v tom, jak je knížka psaná. Oproti trilogii je výrazně akčnější. Zaujalo mě, že se tu Šípy občas drobí na skupinky, občas je s nimi pracováno jako s jednou postavou. Jinak se víceméně nic nemění, Rychlonožka hláškuje, Červenáček je ten hezkej (a pravděpodobně měl jako první holku a hned jí zařídil kariéru ve Stínadlech, ale nebudu spoilerovat), Mirek se moc nesměje a Jindra má toho přísného tatínka co to jeho klubaření nevidí rád a vpodstatě čeká na záminku jak mu to zatrhnout.
Oproti nadčasovosti se tu pracuje s reálnými daty, dozvíme se Tleskačovo origin story a taky zde proběhne několik Saturninovských uvádění románových nesmyslů na pravou míru (každý, kdo se snažil "hedvábný papír o velikosti běžné automapy poskládat do kuličky, aby se dala vsunout nejširším jejím otvorem do Ježka v kleci teď nejspíš přikyvuje..).
Takže tak. Dlouho jsem nezažil, abych si u knížky před spaním dávkoval "Tak ale fakt jen jednu kapitolu, zítra vstávám a navíc chci, aby mi to dlouho vydrželo". Vlastně jedinou výtku mám asi k Amazonkám, ty holky mi tam přišly otravné, asi jako taková ta blonďatá přicmrndávačka z Xeny.