Bestie z Tamberku přehled
Jaroslav Velinský
Discret (Ota Fink) série
I soukromý detektiv si zaslouží letní dovolenou na horách. To by ale nesměl být Otakar Fink, aby neobjevil mrtvolu už cestou do penzionu z okna vlaku... Zdá se, že kolem horské chaty, kde si chtěl odpočinout od svého neveselého povolání, krouží lidská bestie... V roce 2007 vydalo v edici „Kapitán Kid“ Nakladatelství PRIMUS, Praha ve spolupráci s nakladatelstvím KAPITÁN KID, Libouchec. V Nakladatelství PRIMUS vydání první.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bestie z Tamberku. Přihlašte se a napište ho.
Skutečně skvělé počtení. Děj přirozeně plyne, sem tam nějaká odbočka, zašmodrchání tak, jak by to mělo být. K tomu úžasný autorův téměř básnický jazyk, kterým nám nejen charakterizuje postavy, ale též popisuje prostředí. To je skutečně idylické, takže dějová linka je k němu téměř kontrastní. Vyústění děje je přiměřeně napínavé i se závěrečným aha efektem. A do toho je třeba ještě zmínit autorův jemný humor a máme před sebou velmi kvalitní českou "drsnou" detektivku.
Pozor, kdo jste nečetli, následující komentář může být považován za SPOILER.
Bestii z Tamberku řadím mezi nejlepší české detektivky, a nejenom proto, že velmi dobře znám místa, kde se odehrává. Je to už dávno, rozhledna stále stojí, ale na místě penzionu Franty Vícha, kde před 20 lety dělali výborné borůvkové knedlíky, zůstal jen les.
Brutalitou vražd si Bestie nezadá s americkou drsnou školou, a přece má poklidnou atmosféru letních českých hor – „vonělo seno, kuňkaly žáby, a odněkud se blížilo zlo, které se utrhlo ze řetězu.“
Detektiv Ota Fink je kliďas, který šetří náboji, k pachateli ho vede logické myšlení, navíc vládne chandlerovským humorem – „Vzápětí si ke mně přisedla obstarožní hetéra. "Jsi stejně osamělej jako já, milouši", zašeptala s upířím úsměvem. "Není to osudová náhoda?"
"Sesbírej si zuby a drž se k jihu, rampepurdo", já na to. "Nepoznáš poldu?"
"A do prdele", řekla. "Už slepnu."
Jediné, co lze autorovi vyčítat, kromě toho, že nás opustil navždy, je plýtvání dokonale vytvořenými postavami. Lenka Valešová, zdravotní sestra a Finkova náhodná asistentka zmizí, jakmile vyřeší případ, a už ji nikdy neuvidíme ani o ní neuslyšíme -
"A potom", řekla, "copak si sakra myslíte, že je to nějaká sranda, střílet po lidech?"
"To není člověk, Lenko, to je Bestie z Tamberku!"
Kniha Bestie z Tamberku v seznamech
2002 | Poslední tajemství Jana T. |
2003 | Tmavá studnice |
2007 | Bestie z Tamberku |
1969 | Spravedlivá pistole |
1999 | Zmizení princezny |
Tak tohle byla fakt bomba! Příběh je to velmi dramatický, zamotaný, zasukovaný, až zauzlený... a bestiální vrah... Brrr! Nesmím spoilerovat! Škoda, užila bych si to! Taková malá psychoanalýzička... Roznesla bych tě na kopytech, padouchu!
Ota Fink, zralý muž, již trochu méně zdatný, ale co se týče žen a dívek, pořád švarník udatný, má i nyní své nezpochybnitelné kouzlo. A vo tom to je! Ať to má trochu šťávy!
Ze tří momentálně přečtených "discretovek" byla tato asi nejlepší, i když dobré byly všechny!
Oto, chci tě poznat blíž! :-)