Kroniky Pandarve přehled

Kroniky Pandarve
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406157/bmid_kroniky-pandarve-cYc-406157.jpg 4 46 46

Storm série

1. díl

Prvních pět knih jedné z nejkrásněji malovaných evropských řad – klasik současného komiksu! Martin Lodewijk vytvořil svět plný fantazie, šílených vládců a bizarních stvoření, kde je hrdina vrhaný do stále nových nebezpečných dobrodružství… a Don Lawrence mu svou úžasnou malbou vdechl život! Příběhy vás vrátí do dob pulpových sci-fi dobrodružství plných svalnatých hrdinů a krásných (a spoře oblečených) žen… ovšem s hravostí a se spoustou úžasných nápadů!... celý text

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Crew
Originální název:

De Piraten van Pandarve, 1983


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kroniky Pandarve. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (10)

thorir
10.05.2024 5 z 5

Tohle je hodně divné, ale ve finále vlastně docela dobré. Svět Pandarve je zvláštní, podivností si čtenář všimne od prvních stránek. A naprosto chápu, že s tím někdo může mít trochu problém. Komiks se tváří jako sci-fi, ale od začátku je zřejmé, že to tak úplně klasické sci-fi není. Svět je zvláštní kombinace sci-fi, fantasy, steampunku, dieselpunku a mnoha dalších vlivů. Vesmír je podivný, soustava Pandarve se vymyká zažitým představám. Nestandardní fyziku světa je nutné překousnout a akceptovat, pak si lze dobrodružství náramně užít.

Příběh je klasický a dobrodružný, Storm a jeho společnice Zrzka jsou přeneseni do neznámého světa, ten postupně objevují, získávají nové přátele, nové nepřátele, přežívají, putují, bojují. Storm je takový ten klasický hrdinský archetyp. Zrzka je pak krásná sexy společnice / bojovnice. Nelze nezmínit též Nomáda. Komiks začal vznikat v osmdesátých letech a tato dekáda mu vtiskla jednoznačný, nezaměnitelný a oldschoolový charakter.

Na kresbu jsem si chvíli zvykal, ale nakonec je parádní, obrazy jsou fantaskní, mnohé z nich jsou dech beroucí a nezapomenutelné. Fan servis v podobě sexy pohledů na sexy bojovnice je stejně tak podstatný jako nezapomenutelný, zejména se Zrzkou v ústřední roli.

Záporáci jsou též graficky expresivní a výrazní. Například podobnost mezi Teokratem Pandarve a císařem Mingem Nelítostným z Flashe Gordona nelze přehlédnout. Podobnost s Flashem Gordonem mě vlastně napadala opakovaně, jakkoliv je to pochopitelně stále dost jiné.

Jednotlivé epizody příběhu jsou dobrodružné, zábavné. Tentokrát jsem se nechal bavit, nelogičnosti a divnofyziku jsem záměrně přehlížel, a rozhodně bych se u vydavatele přimluvil za pokračování.

OldaB
01.04.2024 5 z 5

Příjemné retro s parádní kresbou. Příznivci Kruana budou nadšeni. Poslední díl mi přišel slabší, ale možná jsem si naložil moc velkou porci. Pokračování bych se nebránil, těžko říct, jak to bylo úspěšné.


fvalek
09.01.2023 3 z 5

Další dobrá kniha, do které se mi vůbec nechtělo... První kapitola pro mě byla docela těžká, protože kresba je krásná, což o to, ale nějak moc mě neoslovila. Je to taková... naprosto tradiční a očekávatelná kresba z edice "Mistrovská díla evropského komiksu", která je lákavá a perfektní, ale už ve mně nevyvolává nějaké překvapivé wow efekty. Navíc příběh je takový... Zvláštní, hodně jednoduchý. Chápu, že tam nemůže být tuna kapitol okecávání: "Jak jsme se sem dostali a co budeme dělat?", ale tak hladké vplynutí do děje, to se jen tak nevidí. V podstatě vás přenesou na jinou planetu a vy tam tak nějak začnete žít a je hotovo. A o co víc, ono se na vás valí jedno dobrodružství za druhým, i když to se anomálií hezky vysvětluje.

Líbí se mi krásný svět Pandarve i vysvětlení její jedinečnosti a vlastností. Nádherná příroda, fauna i flora, místa prastará i velmi živá. A přesto na jejím povrchu žije plíseň, která se rozrůstá - lidé. Trošku mi to v tomhle připomínalo Druunu, kde lidé mají v podstatě stejnou roli a ničí to, co je jinak hezké a funkční. Tady jsou lidé zlí, hamižní, tyranští a prakticky jen minimum postav má nějaké dobré úmysly. A to je asi celkem nosné.

Nevím úplně jak je to s dalšími díly, protože se tu píše "prvních pět knih", ale dlouho nevyšlo nic dalšího, ale do pokračování bych asi šel. Protože po té první ne moc záživné kapitole se to slušně rozjelo a čtení mě bavilo až do konce. Určitě je to jedna ze zajímavějších knih, ostatně co odehrávající se ve vesmíru by mohlo být špatné, ale v top trojce mistrovských děl ji asi nutně nemám. :)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (16. týden)

14.04.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kroniky Pandarve v seznamech

v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených1x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x