Storočí přehled

Storočí
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519975/bmid_storoci-653bf29d4fdc2.jpg 4 145 145

Storočí série

1. díl >

Vítejte na Storočí. Jednou za sto let se na souostroví Světlozory konají smrtelně nebezpečné hry. Vládci šesti říší jsou pozváni, aby proti sobě bojovali a dostali tak šanci zlomit kletbu, která po staletí sužuje jejich kraj. Každou z říší sužuje jiné, zcela jedinečné prokletí. Každý z vladařů něco skrývá. A každá kletba je zlomyslně krutá. Aby je mohli zlomit, musí jeden z vladařů zemřít. Isla je mladou vládkyní. Aby přežila, bude muset podvádět, lhát a zradit. I když jí cestu zkomplikuje láska... Doporučený věk 15+... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Yoli (ČR)

Lightlark, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Storočí. Přihlašte se a napište ho.

Carol659
22.01.2025 4 z 5

Kniha mě vcelku mile překvapila. Podle recenzí jsem od ní nic neočekávala a nakonec to hodnotím 4*.

Hned zpočátku napíšu, že jsem knize musela strhnout jednu hvězdu z důvodu, že jsem opravdu očekávala něco jako Hunger games. Ale jakožto čtenář fantasy jsem si knihu i tak užila. Četla se dobře, rychle, vcelku rychle jsem se dokázala “napojit na ten svět. Ale k samotnému ději - plno zápletek bylo dost předvídatelných (kdo bude hlavní záporák jsem tušila už někde od 1/4 knihy). Lovestory se mi líbila, pro Grima jsem měla slabost už od začátku. Závěr byl zajímavý, chvílemi překvapivý. Celkově se mi kniha líbila, ale zařadila bych ji určitě spíš jako romantasy než ji přirovnávat k Hunger games.

dancza
13.01.2025 4 z 5

4* | Young Adult | Romantasy | Trials |

Tahle knížka má kolem sebe fakt hodně kontroverze. Slyšela jsem kritiku na její autorku, na tropes, které mají být údajně vykradené apod. Nicméně když jsem knížku začla číst, šla jsem do toho fakt s čistou hlavou (protože jsem zapomněla, že nějakou kontroverzi má :D).

Na začátek bych ráda uvedla, že je kniha (dokonce i na její obálce) připodobněná k Hunger games, což mi teda přijde dost mimo - to ale neberu jako chybu knihy, nýbrž jejího marketingu. V průběhu čtení jsem se nesetkala s ničím, u čeho bych si řekla "joo, to je jak v HG.." a ani mi nepřišlo, že by to mělo podobný vibe.

Osobně moc nerozumím té šílené kritice, kterou tahle knížka dostává. Jasně, zaznamenala jsem nějaké plot holes. Největší zvrat v knize jsem předpověděla už asi v 5. kapitole. Na to, že je některým postavám přes 500 let, se na svůj věk chovaly trochu přihloupě a s world buildingem autorka trochu zápasila, že jsem vlastně ještě teď lehce zmatená, ALE!

Čte se to dobře. A to já osobně beru jako jednu z nejdůležitějších vlastností knihy. O tom svědčí i fakt, že jsem měla knihu přečtenou za 3(!) odpoledne. Byla jsem zvědavá, jak to dopadne, jaká tajemství se ještě odkryjí a jak se to celé uzavře. Udrželo si to moji pozornost a to je s mojí roztěkaností v poslední době opravdu oříšek, takže já určitě sáhnu i po druhém díle :)

*lehký spoiler*

Romantická linka v knize obsahuje milostný trojúhelník, které já za normálních okolností fakt nesnáším. Musím říct, že v této knize je to snad poprvé, co mě ten nevadil, a dokonce i bavil!

akinomV
29.12.2024 4 z 5

Vzhledem ke komentářům tady jsem se trošku bála a knihu si z knihovny půjčovala dvakrát. Ale nakonec jsem ráda, že jsem si ji přečetla. Hodnotím knihu tak, jak mě bavila a nehledám v tom mouchy jako nějaký odborník přes literaturu. Tedy pokud to nejsou takové mouchy, že to nejde přejít :D Příběh se mi četl dobře, bavilo mě to a závěr mě teda grády :)

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023

Kniha Storočí v seznamech