Strašidla a krásné panny přehled
Zdeněk Šmíd
Soubor pověstí a příběhů z Karlovarska, které se autor pokouší oživit formou moderního humoru. Bez ohledu na jakákoli historická, folklórní či jiná pravidla se v knize mísí nejrůznější vypravěčské žánry od kalendářových historek přes báje a opravdové pověsti až po lázeňské anekdoty. Navíc autor zcela záměrně a bez zábran kombinuje seriozní historické informace s vlastními vtipy, přírodní lyriku s ostrými útoky na věčnou lidskou hloupost. Výsledkem je láskyplná knížka o Karlovarsku a jeho dávných obyvatelích.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strašidla a krásné panny. Přihlašte se a napište ho.
Odpočinková četba z kraje, který osobně příliš neznám, o to bylo poutavější poznat je skrze pověsti blíže.
Moc pěkné posbírané příběhy ze západních Čech,konkrétně: veselý loupežníci nebo starý Soff u mě výherci.
Dost se mi líbilo i autorovo vtažení do dané doby a střílepečky historie. Škoda, že jsem tohle neměl přečtené nebo sebou v ruksaku, když jsme některými místy šlapali na vandru.
Kniha Strašidla a krásné panny v seznamech
Část díla
- Bohatý sluha na soutoku 1983
- Les plný pokladů 1983
- Lesy,louky ,potoky 1983
- Lotři na Nebeské skále 1983
- O boji s čertem 1983
Cíleně jsem si tuto menší knížku vzala do Mariánských Lázní, ať mi zpestří pobyt a je to stylové z Karlovarského kraje. Občas jsem si ji brala i na cesty a zpestřila mi odpočinek na vyhlídkách. Příběhy a pověsti se mi dobře četly a někdy jsem se i pobavila.