Stráž u mrtvého přehled
* antologie , Marie Švestková
Antologie povídek označovaných jako hrůzostrašné – předchůdců hororu vybraných Marií Švestkovou z děl různých autorů z přelomu 18. a 19. století a doplněné krátkými medailonky o jednotlivých autorech a 24 ilustracemi Josefa Hochmana dobře navozujícími atmosféru děsu.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stráž u mrtvého. Přihlašte se a napište ho.
Kniha obsahuje výběr hrůzných povídek, jak je nazývá Marie Švestková. Povídky jsou vybrány od známých spisovatelů a jejich hlavním cílem je pobavit čtenáře. Některé z nich jsou propojeny s hlubší tématikou, některé mají výraznou morální tendenci a nechybí témata záhrobní pomsty. Setkáváme se se strašidelnými příběhy, nadpřirozenými jevy, fantazií, nechybí ani humor se šťastným koncem - Vyprávění o síle odpudivé. Knížka se mi četla dobře, hodnotím jako pohádky pro dospělé, vhodné pro chvíle oddechu, ze kterých se můžeme těšit i bát.
Úžasný výběr povídek doplněn nádhernými ilustracemi!
Nejvíce se mi líbily příběhy Rappaciniho dcera, Co vyprávěla stará chůva, Neodbytný duch a Žena ze snu.
Kniha Stráž u mrtvého v seznamech
Část díla
Historka šumaře Willieho
1824
Markheim
1885
Sbírka příjemných více či méně strašidelných povídek od starších klasiků hororového žánru. Z vtipných mám rád tu o ovládnutí zemské gravitace. Ze strašidelných mě v dětství děsil Bílý vlk z pohoří Harz. Atmosféra temných lesů, zasněžených plání, vytí vlků a hlas umíráčku nesoucí se na míle daleko v průzračném vzduchu. Před lety jsem na jednom projektu pracoval s Němcem, který z Harzu pocházel. Když jsem zmínil vlkodlaky, jen mlčel a křižoval se!