Ztracena v dobré knize přehled
Jasper Fforde
Středa Další série
< 2. díl
Poznejte bláznivý svět, kde je absurdita na denním pořádku. Poznejte nelítostný svět, kde zločinci unášejí z knih vaše oblíbené hrdiny, skutečné lidi naopak ukrývají do stránek knih – a ještě za to požadují výkupné. Poznejte poťouchlý svět, kterému co chvíli hrozí neodvratná zkáza, jíž můžete zabránit jen a jen vy. Poznejte Středu Další, jedinečnou detektivní agentku bez bázně, hany… a tentokrát bez manžela. V druhém příběhu agentky SpecOpu Středy Další popustil Jasper Fforde své erudované invenci a fantazii uzdu snad ještě víc než v první knize. Středa se sotva stačila vzpamatovat z následků takzvané „aféry Eyrová" a ocitá se znovu na divoce roztočeném kolotoči událostí. Nečekaně objevuje rukopis dávno ztracené Shakespearovy hry, společnost Goliáš se ji snaží diskreditovat a připravit o místo a kdosi jiný a zcela neznámý se ji několikrát pokusí zabít. V zoufalé snaze zachránit sebe a manžela zjišťuje, že existují ještě horší protivníci, než byl mistr zločinu Acheron Hádes. A do toho všeho musí ve spolupráci s otcem zachránit svět a celé lidstvo před bezprostředně hrozícím zničením.... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2011 , Albatros (ČR)Originální název:
Lost in a Good Book, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ztracena v dobré knize. Přihlašte se a napište ho.
Ešte väčší úlet ako prvý diel.
Agentka Streda Ďalšia sa ledva spamätala z maléru s Janou Eyrovou a už sa vrhá do ďalšieho dobrodružstva.
Tempo knižky je šialené - Streda skáče z knihy do knihy, do minulosti i do budúcnosti... Niektoré kapitoly boli vynikajúce (napr. súdny proces v "Procese" od Franza Kafku). Ale priznám sa, na mňa toho už bolo moc. Príliš veľa postáv, príliš veľa dejových liniek. V tej zmeti zápletiek som sa už trošku strácala. Trošku dosť:).
V závere sa autorovi podarilo z celého toho chaosu elegantne vybrusliť a strihol napínavé finále.
To ma navnadilo na ďalší diel, ale pokračovania sa už zrejme nedočkáme...
"... odjela jsem domů a cestou jsem přemýšlela o tom, že v situaci, kdy se mě někdo pokouší zabít pomocí náhod, za čtrnáct dní má přijít konec světa, čeká mě soudní proces, aniž bych věděla, z čeho jsem obžalovaná, a našli jsme ztracenou Shakespearovu hru, už se ničeho o moc podivnějšího nemůžu dočkat. V tom jsem se ale mýlila. Velice jsem se mýlila."
„Problémem pro společnost KrtekTV,“ pokračoval moderátor, „a tvrdou ranou pro producenty show Přežij Cortése, oblíbeného soutěžního pořadu, který je nápodobou dobytí říše Aztéků, se stal incident, při němž byl neúspěšný soutěžící místo prostého vypovězení z uzavřených kulis Tenochtitlánu zaživa obětován bohu slunce. Show byla zrušena a okolnosti incidentu se vyšetřují. Společnost KrtekTV se dle vlastního vyjádření ‚za incident omlouvá a je jím naprosto zdrcena‘, zároveň však připomíná, že ‚její show měla nejvyšší rating, a to i po zmíněné krvavé oběti‘.
„Rozuměla jsi něčemu z toho všeho?“ zeptala se slečna Havishamová.
„Ani ne.“
„Výborně!“ usmála se slečna Havishamová. „Zmatení mysli je přesně to pravé rozpoložení, v němž by všichni kadeti jurisfikce měli přistupovat k prvnímu přidělenému úkolu!“
Po prvním dílu je toto celkem zklamání. Příběh začně mít spád a být napínavý až tak v poslední třetině, do té doby je to taková nesourodá hromada sice zajímavých, ale nedotažených nápadů.
Kniha Ztracena v dobré knize v seznamech
2014 | Poslední drakobijce |
2006 | Malér Eyrová |
2011 | Ztracena v dobré knize |
2014 | Píseň zvěrokvarka |
Skvělá kniha. Bohužel vydány jen první dva díly. Nakladatelé, kteří skončí v polovině série, by se měli věšet za koule do průvanu.