Středomořská kuchařka přehled
Susie Theodorou
Jíst podle této kuchařky znamená jíst zdravě. A není to jen způsob stravování, je to i jiný životní styl, vzorec založený na venkovském životě, kde byli lidé zvyklí jíst, co se právě urodilo, a užívat si jídlo společně. Takový přístup zdůrazňuje sezonní a výživné potraviny bez striktního režimu dietní příručky. Nezaměřuje se na ubývání na váze či nárůst svalů, ale podporuje zdravější a šťastnější životní styl. Autorka má řecko-kyperské rodiče, takže vyrůstala na dietě čerstvě sklizených a uvařených jídel a sama na sobě si ověřila, jak tradiční středomořská kuchyně prospívá zdraví, a protože se zaměřuje na sice kvalitní potraviny, ale v jednoduchých kombinacích, je i levná. Susie Theodorou sama o sobě říká, že je „líná kuchařka“, ale má spoustu skvělých nápadů na to, jak v kuchyni používat olivy, rajčata, ryby, řecký sýr, domácí humus a jednoduché dresinky. V knížce najdete i tipy, jak nakrmit víc přátel menším množstvím jídla, jak zásobovat středomořskou spižírnu tak, abyste na ni mohli být pyšní, a jak jíst sezonně. Ispirujte se středomořskou kuchyní a udělejte z každého běžného jídla hostinu.... celý text
Literatura světová Kuchařky
Vydáno: 2019 , EsenceOriginální název:
Mediterranean, 2018
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Středomořská kuchařka. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (1)
Související novinky (1)
Knižní novinky (38. týden)
16.09.2019
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Středomořská kuchařka v seznamech
v Přečtených | 4x |
v Knihotéce | 5x |
v Chystám se číst | 2x |
v Chci si koupit | 6x |
Je tu spousta podnětných tipů, jak upravit konkrétní suroviny. Samozřejmě mnohé z nich u nás nejsou tak běžně dostupné, jako kdybychom bydleli třeba v Řecku nebo v Itálii. Každopádně autorka neopovrhuje ani třeba konzervovanými rybami nebo luštěninami, takže rozhodně to není kniha jen na prohlížení, ale dá se prakticky využít. Pro mě osobně je cenná i v tom, že podává výklad "filozofie" středomořské stravy jako nezbytné součásti zdravého a radostného života. Myslím, že jíst středomořsky může být pro nás velmi přínosné. Třeba i pro zhubnutí, což jsem si osobně minimálně dvakrát s úspěchem vyzkoušel. (pak na to vždycky zapomenu, začnu se ládovat průmyslově a... momentálně utíkám ke středomořské kuchařce jako spáse potřetí, doufám, že zase úspěšně:) Ještě ke grafické stránce knihy. Je celá taková světlá, což působí velmi hezky a stylově, bohužel to sebou nese i tenký tisk písmen, která i když celkem velká, se obtížněji čtou.