Stroj času přehled
Herbert George Wells
Tajomnému vedcovi sa podarí odhaliť tajomstvo cestovania v čase a jeho putovanie ho zavedie do roku 802701, keď sa z ľudí vyvynuli krásni Eloi, ktorí žijú v súlade v prírodou. V tomto dokonalom svete však žije aj ďalší poddruh človeka... Román svetoznámeho autora si okamžite získal kritické uznanie a odvtedy je považovaný za jedno z najväčších diel sci-fi.... celý text
Literatura světová Novely Sci-fi
Vydáno: 2024 , Zabudnuté knihyOriginální název:
The Time Machine, 1895
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stroj času. Přihlašte se a napište ho.
Také máte rádi lítací sny ?
Uniknout gravitaci představivosti bezbřehé fantazii nekonečné imaginaci vzdálených exotických dimenzí ztracených i nově objevených světů nechat se nést na vlnách tajemna záhadných křivkách časoprostoru alternativních skulin existencionálních podstat podivuhodných realit ve spirále hlemýždovitých morálních sociologických návykových civilizačních spletitostí ve vypjatých psychologických peripetiích natolik co náš lidský mozek tvoří i dovoluje.
Už jsem tam byl ted je řada na vás.Slyšte mocně a děly se tam neuvěřitelné věci.
Nasedněte tedy nebo imaginárně kopněte do vrtule ve stroji kde ručičky ukazují mimochodem dopředu.
Návrat bude-li možný jistě nás poté dokážete ohromit o svých zážitcích.
Pokud možno co jste zažili a viděli na vlastní oči spatřili.
Jaká budoucnost nás čeká ? Kam se ubírati budeme.Jestli Vůbec Budeme ??
Mařka vod naproti z bytovky přísahá že tahle story má něco do sebe.I její starej než si votevřel vokno a pivo byl zcela do čtení pohlcen.
Ovšem nepropadejte klišé nebo zažitým stereotypům.
Budte v klidu zachovejte paniku.Je to prosté poněvadž H.G.W. nesází na nějaké plytké přeskakování klobočku hop !
On na to jde spíše stylem člověče,nezlob se.Cestovka tu především slouží jako kulisa jak už to taky u sci-fi bývá.
Ne moc uspokující tvář země někdy kolem roku osmset tisíc přibližně říjen listopad to samotný autor neuvádí.I nadále je to předmětem dohadů expertů na toto téma a především na téma život a dílo H.G.W.
Civilizace tvářící se jako zdegenerovaná tupá hovada se smyslem ke lhostejnosti.Ostatně to mistr viděl tenkrát kapánek socialisticky angažovaně politicky že ?
I to samozřejmě je spekulace všech politologů na politický marketing.Až se to bojím říct je to takový ošklivý zlý nepěkná věc.
Asimov na to šel ještě kapánek jinak jako kupříkladu v knize Nahé slunce :)
Tenkrát nebo dnes.Stále aktuální.
Vše co by jste čekali od klasiky žánru cestovky-časovky vizionářské pouti do sféry nepoznaného odvěké touhy dostat odpovědi na věčné otázky :
ANO,bude líp !
Nejvýkonější mozky na tom dnem a nocí pracujou !
Výhledově budeme všichni štastni.
Vypln se osude !
*Pro případné hnidopichy jde tu pouze většinou o nejasné mystifikační fabulace které jde spíše brát jako takovou nevinnou nadsázku.
Co jiného čekat při cestování v časoprostoru že :)
Při narušení časové kontinuity je riziko obvzláště vysoké :))
Povedený krátký příběh, který není ani tak o cestování v čase, jak by se mohlo na první pohled zdát jako spíše vizí, kam až může vést vývoj společnosti. Bezejmenný cestoval v budoucnosti nenajde ráj v takové podobě, jakou si představoval.
Dualita budoucího lidstva v podobě Eloiů a Murloků je minimálně zajímavá myšlenka. Příběh je dostatečně akční a dobrodružný aby držel čtenáře v napětí po většinu času. Rozhodně je potřeba knihu ocenit za přínos žánru science fiction, který je bezesporu obrovský.
Mám bohužel trochu pocit, že na knize se neblaze podepisuje její obstarožnost. Budoucnost nahlížená viktoriánskou optikou je sice zajímavá, ale nemyslím, že kniha obsahovala něco, co dnešního čtenáře zcela uchvátí. Kromě toho je tam vícero vrstev a postav, které by si zasloužily více rozvést, jako např. Weena. Chybělo mi i více technických detailů.
V historickém kontextu doby vzniku jde o zcela zásadní dílo, jehož nosná myšlenka je excelentní a pokud ne zcela nadčasová, tak i po 130 letech relevantní. Většina ostatních aspektů knihy mi připadala spíše podprůměrná a velmi nepropracovaná. Myslím, že by si tenhle Wellsův nápad zasloužil více stránek a trochu hlubší příběh.
Knižní novinky (21. týden)
23.05.2021
„Nedoceňujeme základní přírodní zákon, totiž že mnohostrannost lidského rozumu se projevuje hlavně při změnách, v nebezpečí a v nesnázích.“
„Připadá vám to jako nesmysl? Jenže já to myslím smrtelně vážně.“
„Dokážu se jedním problémem zabývat celé roky, ale čtyřiadvacet hodin nečinně čekat, to by mě zabilo.“
Kniha Stroj času v seznamech
zfilmováno cestování časem budoucnost utopie novely viktoriánská fantastika sci-fi
2005 | Válka světů |
1992 | Stroj času |
1990 | Neviditelný |
1928 | Ostrov doktora Moreaua |
1927 | První lidé na Měsíci |
Spíš než normální román je to spíše fascinující a mrazivá vize budoucnosti, která nutí k zamyšlení.