Strom duchů přehled

Strom duchů
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269964/bmid_strom-duchu-4ZL-269964.jpg 3 100 100

Halloween, noc před svátkem Všech svatých, se pro osm chlapců mění v podivuhodnou dobrodružnou pouť, když se spolu statečně vydávají hledat svého kamaráda Pipkina. Ten byl tajemnou silou unesen od strašidelného domu na kraji města. A kdo je jejich průvodcem? Nikdo menší a tajemnější než Loket Lopatka Kostroun, bytost, z níž čiší hrůza a přitom vyzařuje tak neobyčejnou sílu, že se jí nikdo nedokáže vzepřít. Při své cestě nocí se kluci stávají svědky exotických slavností zemřelých. Zprvu se ocitnou v egyptské pyramidě, kde se právě koná ceremonie pohřbívání. A chlapci ke svému zděšení zjistí, že balzamovanou mrtvolou není nikdo jiný než jejich hledaný kamarád. Při dalších smutečních obřadech se postupně dozvídají, že v únosu Pipkina je skryt nečekaný smysl, jenž se dotkne všech, kteří se vydali na cestu této tajuplné noci. Poetický příběh z pera nepřekonatelného Raye Bradburyho spojuje surreálnou atmosféru s hutným jazykem a originálními snovými obrazy. Neobvyklé jsou přitom podrobnosti pohřebních ceremonií, s nimiž nás autor postupně seznamuje, jak čtenář letí světem na drakovi sestaveném ze starých cirkusových plakátů, a omámen Bradburyho vizemi touží se dobrat tajemství, jež se skrývá za nocí Halloweenu.... celý text

Dobrodružné Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Plus

The Halloween Tree, 1972

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strom duchů. Přihlašte se a napište ho.

marti7729
25.11.2024 3 z 5

Kniha mě bohužel příliš neoslovila. Četla se sice rychle díky autorovu poetickému stylu, ale příběh mi připadal roztříštěný a postrádal hloubku, kterou jsem od něj očekávala. Atmosféra podzimu a Halloweenu byla krásná, ale děj samotný mě nezaujal a nenaplnil má očekávání podle popisu. Pro fanoušky Bradburyho možná zajímavý kousek, ale mě zklamal.

denib
13.12.2023 3 z 5

Musím říct, že jsem od knihy nedostala to, co jsem čekala. Chtěla jsem dobrodružství a napětí, možná nějaké klukoviny. A něco z toho jsem i dostala, ale ne v tak velkém množství. Celý příběh mi vlastně připadal jen jako způsob, jak děti vzdělat o "dušičkových" zvycích v jiných kulturách. Na tom nic špatného není, ale nebyl to zábavný způsob. Místy jsem se nudila a připadala si jako ve škole.

LadidaX
01.11.2023 2 z 5

Námět knihy super, zpracování horší. Text příliš květnatý, zbytečně odvádí od děje. Ačkoliv uznávám, že ta umluvenost textu se mi místy i líbila. Při čtení nahlas dětem to bylo až rytmické. Jenže po chvíli toho bylo prostě moc:
"...pádil krkolomnou rychlostí, skálopevně odhodlaný, uháněl, řítil se, mrskal nohama, kmital lokty, nafukoval tváře, zavíral oči, odfrkoval nozdrami a dup, dup, dupal do podlahy nahoru dolů, nahoru dolů nohama..."

Ocenění knihy (1)

2016 - Zlatá stuha (Překladová část: Beletrie pro mládež)

Kniha Strom duchů v seznamech