Třicetiletá válka: Stručná historie přehled
Jan Kilián
Stručná historie série
Nejdelší evropský konflikt raného novověku zažehla všeobecná krize společenská, politická, náboženská a kulturní. V bolestech se rodil svět, který předjímal naši dobu. Další ze Stručných historií vypráví příběh, který shodou okolností začíná i končí v Čechách. Dvě události – pražská defenestrace roku 1618 a švédské drancování v Praze o třicet let později – ale nerámují období vytrvalých bojů na evropském kontinentu, jak by se snad mohlo zdát. Mapa třicetileté války připomíná spíš les, v němž oheň doutná v kořenech a čas od času pronikne na povrch. Válka sice zahrnuje vítězství i prohry velkých postav jako Albrecht z Valdštejna, Gustav II. Adolf či kardinál Richelieu, v pozadí se ale střetává nastupující stavovství s monarchistickým principem i protestanství s katolicismem. Knížka líčí také každodenní realitu Evropanů i obyčejných vojáků nebo vývoj vojenských technologií.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třicetiletá válka: Stručná historie. Přihlašte se a napište ho.
Opravdu stručná historie tohoto fascinujícího období. Bohužel ona stručnost je jedna z největších slabin této knihy. Čornejova kniha ze stejné edice byla i znatelně čtivější. Přesto, pokud má někdo alespoň elementární povědomí o událostech a chce si vše jen připomenout, kniha je ideální volbou.
Kvalitně zpracovaná kniha ze série Stručná historie, která pomůže laikům se zorientovat a znalým čtenářům připomene nejdůležitější události a změny.
Kniha Třicetiletá válka: Stručná historie v seznamech
2013 | Duchcov |
2023 | Třicetiletá válka: Stručná historie |
2005 | Filip Fabricius z Rosenfeldu a Hohenfallu: Život, rod a dílo defenestrovaného sekretáře |
2007 | 11.12.1617 - Zboření kostela v Hrobu: Na cestě k defenestraci |
2008 | Město ve válce, válka ve městě: Mělník 1618–1648 |
Ideální volba pro utřídění informací z jiných zdrojů. Kniha je skutečně stručná a při čtení se mi vybavovaly informace, které jsem se dozvěděla v jiných knihách a na přednáškách.