Stručné odpovědi na velké otázky přehled

Stručné odpovědi na velké otázky
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534348/bmid_strucne-odpovedi-na-velke-otazky-65f44cc5d4d2d.jpg 4 80 80

Hawking ve své poslední publikované knize určené širokému okruhu čtenářů zkoumá řadu z největších záhad vesmíru, i potenciální problémy, kterým čelí nebo může čelit lidstvo na naší domovské planetě. Kniha je rozdělena do čtyř oddílů s názvy „Proč jsme tady?“, „Přežijeme?“, „Zachrání nás technologie, anebo zničí?“ a „Jak zajistit, aby se nám dařilo dobře?“ a zvažuje se v ní desítka „velkých otázek“ – Existuje Bůh? Jak to všechno začalo? Co je uvnitř černé díry? Dokážeme předvídat budoucnost? Je možné cestovat v čase? Přežijeme na planetě Zemi? Existuje ve vesmíru inteligentní život? Měli bychom vesmír kolonizovat? Může nás umělá inteligence přechytračit? Jak utváříme budoucnost? V textu autor rozebírá mnohé obtíže, které mohou lidstvo ohrozit – například klimatická změna, jaderná válka, rozvoj umělé inteligence, genetické modifikace člověka či střetnutí Země s asteroidem –, a prosazuje názor, že důležitou úlohu při řešení problémů na planetě Zemi sehraje věda.... celý text

Vesmír Záhady Přírodní vědy
Vydáno: audiokniha , Audioteka , Bookmedia

Brief Answers to the Big Questions, 2018

Interpreti: Zbyšek Horák

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stručné odpovědi na velké otázky. Přihlašte se a napište ho.

ElInWonderland
23.10.2024 4 z 5

Složité vědecké témata Hawking dokázal velmi dobře vysvětlit a bylo zajímavé nahlédnout trochu do jeho hlavy a života. Úvahy do budoucnosti v druhé polovině knihy byly těžké a někdy až možná moc idealizované. Ale k velkému zamyšlení. Byla to první kniha co jsem od Hawkinga četla a určitě nebude poslední.

elcapitano
28.08.2024 4 z 5

Fyzikální témata jsou pro mne zajímavá, nicméně někdy poněkud náročnější. Lze s nimi snad jen souhlasit a nějak si to přebrat. Se společenskými tématy by se jeden občas rád zapojil do diskuze. SH byl velmi inteligentní a poslouchat jeho úvahy je prostě radost a úplná lázeň, i když s nimi třeba čtenář / posluchač nemusí nutně souznít. Knihu prostupuje mj. ohromný optimismus SH a jeho víra ve vzdělání, vědu a lidstvo. Nějak to dodává naději, že všechny ty "velké otázky" budou uspokojivě zodpovězeny a problémy vyřešeny.
Slyšeno jako audiokniha, Zbyšek Horák (interpret) je dokonylý.

Eva2424
24.01.2024 5 z 5

První část mi sedla více, dozvěděla jsem se něco o černých dírách, vzniku vesmíru a kvantové mechanice srozumitelnou formou. Druhá část už tak zajímavá nebyla, obsahuje Hawkingovy názory na dnešní svět a jeho vyhlídky, které mi často přišly zvláštně naivní. Například vyřešit hrozbu nukleární války, nadměrné využití zdrojů, přelidnění na zemi osidlováním druhých planet, nepovažuji za moudré. Z úcty k autorovi dávám 5 hvězd.

Knižní novinky (9. týden)

28.02.2021

Kniha Stručné odpovědi na velké otázky v seznamech