Sudetenlove přehled

Sudetenlove
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525985/bmid_sudetenlove-654d5b4aefe52.jpg 4 39 39

Příběh první lásky, na kterou bylo příliš pozdě. Když německá dívka Hedvika potká chlapce ze smíšené česko-německé rodiny, vypadá to na slibný románek. Jenže se píše rok 1938 a válka je na spadnutí. Československé pohraničí - Sudety - připomíná sud prachu, který může každou chvíli odpálit napjaté národnostní vztahy. Komiksová love story zachycuje dramatické osudy mladých milenců na pozadí temných časů naší nedávné minulosti. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi. "Komiks Sudetenlove nás přivádí k zamyšlení o lidech, opuštěných domech a krajině v Sudetech. Vypráví někdo příběhy těchto lidí, zpívá někdo jejich písně? Možná je jednou poskládáme ze všech střepů, které nacházíme v trávě kolem pěšin a chalup. Možná se jednou budeme muset podívat i na dno vyschlé kamenné studny ve sklepě. Možná jednou najdeme fotografické album schované za trámem na půdě. Tímto světem, tak neznámým a zároveň tak blízkým, nás provádí tento příběh lásky za časů temnoty." - Jaromír 99... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sudetenlove. Přihlašte se a napište ho.

SlamLenka
20.01.2025 3 z 5

Když jde o lásku ze Sudet, je zajímavé uvažovat i o tom, co to ty Sudety vůbec jsou. Jsem z Ústecka a pro mě jsou Sudety hlavně tenhle náš severský kraj, hlavně tedy krušnohorský. Pro někoho z Jesenicka (odkud je autor) to je ale zase tenhle kout Česka, pro obyvatele Šumavy oblast jejich hor. Jenže pro příběh to vlastně nehraje roli. Tahle lovestory se totiž mohla odehrát kdekoli. Podstatné totiž je, že je to příběh docela univerzální.
Kluk z českoněmecké rodiny, holka z německé – národnosti lze v jiných příbězích různě variovat, a přesto to bude funkční – se do sebe zamilují, jenže na dveře klepe druhá světová válka a všechno je nakonec docela jinak, než by si tihle dva přáli.
Není to příběh nějak zvlášť šokující a dost pravděpodobně jste už podobný třeba v románu či novele i četli, protože takové příběhy se prostě stávaly. Ostatně velká část děl napříč historií stojí na lásce dvou, jimž běh dějin (či třeba osud, chcete-li to tak nazývat) v jejich lásce prostě nepřál.
Komiks je pěkně barevně zpracovaný, hezky si hraje s paletou barev, obzvlášť ty růžovo-červené snové části mi přišly moc fajn. Poslední tři strany s dohrou z 21. století bych možná i oželela, ale jinak mě to bavilo.

Cacolinka
02.06.2024 5 z 5

Jsem zaujatá. Podle toho ty hvězdy.

petrarka72
27.03.2024 4 z 5

Kresba prima a slov tak akorát. Příběh typický, tím pádem obyčejný až banální, ale atmosféra, zastávky na různých cestách a sny tomu dodávají na síle.

Kniha Sudetenlove v seznamech

v Mé knihovně3x