Suďte, až okusíte přehled
Božena Mašínová
Zlatá kniha české kuchařky - Suďte, až okusíte : Výběr receptů z větší části u nás neznámých, lékařsky schválených.
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Suďte, až okusíte. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (1)
Související novinky (0)
Zatím zde není žádná související novinka.
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Suďte, až okusíte v seznamech
v Přečtených | 1x |
v Mé knihovně | 1x |
Vlastníme vydání z roku 1924, takže 101 let stará kuchařka s výbornými a jednoduchými i náročnějšími recepty. V které dnešní kuchařce najdete rumfordskou polévku za kterou dostal vynálezce Benjamin Thompson v 18. století šlechtický titul. Hutná polévka z brambor, krup, hrachu, zeleniny, kostí, kterou nasytil armáda v Bavorsku. Polévka se potom z Bavorska rozšířila po celé Evropě, jedli ji taky Napoleonovi vojácí, vařila se v chudobincích. Kromě polévek jsou zde recepty z masa, ryb, omáčky, recepty ze zeleniny. Rajská jablka a la Mussoliny asi taky dnes v kuchařkách nenajdete. Jak se připravovala, recept zní: nakrájená rajská jablka necháme dusit v ohnivzdorné míse s máslem, osolíme, posypeme tymiánem, pokapeme vinným octem a na rajčata potom rozprostřeme ztracená vejce. Staré kuchařky mají své kouzlo, třeba v této není gramáž surovin, je popsán jen pracovní postup , tak musíte v kuchyni trochu zaimprovizovat.