Šumavské romance přehled
* antologie
Známé i méně známé texty významných českých spisovatelů opěvujících tajemnou a divokou Šumavu. Vedle nejznámějšího spisovatele Šumavy Karla Klostermanna, který je v knize zastoupen šesti texty, zařadil editor také texty Elišky Krásnohorské, Jana Nerudy, Vladislava Vančury, Adolfa Heyduka a největšího spisovatele volarského, Romana Kozáka.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šumavské romance. Přihlašte se a napište ho.
Velice příjemně mě překvapily povídky (nebo přesněji výňatky z próz) Karla Klostermanna. Netušila jsem, že jeho texty budou tak čtivé a napínavé! Bohužel o ostatních vybraných textech už to samé říci nemohu - určitým zklamáním byla Eliška Krásnohorská (příliš vlastenectví škodí) a Vladislav Vančura (povídka o posledním šumavském medvědovi mě jaksi minula).
Kniha Šumavské romance v seznamech
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
Kniha se mi četla velmi obtížně, ale i tak jsem si v knize našla své. Velmi mile mě potěšily Klostermannovy povídky, které opravdu dokáží upoutat. Také se mi líbil Kozákův text o božích mukách, který je plný pověstí. Slovníček pojmů bych možná ocenila přímo u každého daného textu, než v závěru knihy. Lépe bych si tak spojila čtené s konkrétními místy.