Suopan: Stezka stromů přehled

Suopan: Stezka stromů
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538095/bmid_suopan-stezka-stromu-663baf1687b20.jpg 5 10 10

Honza Mašata, zajímavý český autor, který již obohatil náš knižní trh knihami "Můj pes Joe a tanec šamanů, "Hra žlutých loutek nebo "Jazz, kočky a potkani, přichází nyní s novinkou, knihou "SUOPAN - stezka stromů. Autor zde rozehrává napínavý příběh plný zvratů, který čtenáře doslova pohltí. Děj však není prvoplánový - jak je u knih Honzy Mašaty zvykem, dokáže zúročit nabyté životní zkušenosti a skrze své postavy obohatit čtenáře o silný, přesto nevtíravý mystický rozměr. I když se jedná o útlou knihu, svým obsahem a posláním lze toto dílo přirovnat kupříkladu k románu velkého českého mystika Eduarda Tomáše - "Milarepa... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Suopan: Stezka stromů. Přihlašte se a napište ho.

PrincaListicka
16.10.2024 4 z 5

Jak už je u Honzy zvykem, každý jeho příběh je úplně jiný. Má jinou atmosféru, odehrává se v jiném prostředí, hlavními hrdiny jsou zcela odlišné postavy. Příběhem nás tentokrát provází mnich Suopan, který se vydává na cestu za hledáním nového lámy. Hlavními postavami jsou ovšem Bára - mladá dívka, která uvízne v horské chatě uprostřed ničeho a vietnamský chlapec Van, jemuž skoro všichni říkají Dane, který se jí pokusí pomoci. To však ještě ani jeden z nich netuší, že jejich osudy jsou propletené a budou svědky nejednoho nevšedního úkazu.

Musím říci, že Dan je pro mě dosud asi nejsympatičtější postavou, kterou Honza napsal. Jsem moc ráda, že do příběhu zakomponoval právě Vietnamce, mám totiž pocit, že jsou v českých příbězích dost často opomíjení, přestože tvoří nezanedbatelnou část našeho obyvatelstva. Já sama mezi nimi měla několik dobrých přátel.

Příběh je velmi krátký, spíše taková novelka, děj má tedy rychlý spád a není tu příliš prostoru pro nějaké hlubší budování vztahů mezi postavami nebo napětí. Těžko říct, zda je to na škodu nebo ne. Milovníci krátkých příběhů to jistě ocení, ti, kteří preferují spíše delší a propracovanější příběhy, budou mít po dočtení nejspíš (stejně jako já) pocit, že jim ke spokojenosti něco málo chybí. Konec byl na mě příliš rychlý na to, abych ho dokázala pořádně zpracovat, a doteď úplně nevím, co si o něm myslet. Celkově jsem si ale čtení i atmosféru příběhu užila.

Jako tradičně si zde přijdou na své milovníci lehkého nadpřirozena a mystična, není to ale žádná hardcore esoterika, takže Suopan jistě osloví i ty čtenáře, kteří tomuto tématu neholdují.

Velmi oceňuji krásné ilustrace, kterých je v knize s ohledem na její rozsah požehnaně.

Ačkoliv se tedy z mého úhlu pohledu nejedná o Honzův nejlepší příběh, myslím, že pro mě osobně se zařadí mezi ty nejoblíbenější. Moc se těším, čím čtenáře překvapí příště.

TinaBookBlog
03.09.2024 5 z 5

Útlá kniha o pouti Suopana za novým Lámou a pár dnů ze života lidí, se kterými se má potkat. Bára a Van se sice neznají, ale díky náhodě, osudu nebo Suopanovi se setkají a tím odstartuje nová kapitola jejich života.

Autor propojil buddhismus, mystično a obyčejné životy a vytvořil knihu, která má hloubku. Během čtení máte zvláštní pocit klidu a stejně tak nejste ochuzeni ani o napětí.
Kniha mě velmi mile překvapila. Nečekala jsem, že na 126 stranách dostanu něco tak příjemného a uklidňujícího. O to více mě mrzí, že se v knize objevují překlepy. Kniha ale rozhodně stojí za vaši pozornost!

S.partan
17.07.2024 5 z 5

Jan Mašata zvolnil tempo a vyrukoval s takřka poetickým příběhem o hledání sama sebe… a o spletitých cestách osudu, na kterých nám hází klacky pod nohy. Nebo laviny. Nenechte se ale mýlit. Napětí z knihy dýchá v každé kapitole a je fascinující, že k tomu autor nepotřebuje žádné nervy drásající scény. Moc rád se s tímhle mnichem ještě někdy setkám. Krásně napsáno, na posezení přečteno.

Kniha Suopan: Stezka stromů v seznamech