Svátek hada přehled
Lucie Hlavinková
Osudy uštknuté dobou. Příběh inspirovaný skutečným vyprávěním. Mrazivé ulice Moskvy, bezútěšný gulag, bojiště druhé světové války i poválečná Praha. Tam všude zavanou dějiny trojici přátel vyrůstajících v nedotčené přírodě Podkarpatské Rusi. Bezstarostné dětství se pro Helenu, Michala a Romana proměnilo v hýčkanou vzpomínku. Během strastiplného putování podstupují řadu zkoušek, ale také zažívají záblesky naděje a lidskosti. Jenže v jedovatých časech se pod maskou člověka může skrývat charakter hada…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svátek hada. Přihlašte se a napište ho.
Tři nelehké osudy, nesmyslnost režimu, bezmoc, ale i obrovská síla a naděje. Ocenila jsem, že nebyl podrobně popisován děj v dané době, kniha se věnuje spíš pocitům a životům hlavních postav. Velmi dobře se čte, určitě doporučuji.
Moc hezké čtení. Možná by některé části mohli být víc rozepsané. Občas mi to přišlo hodně rychle zkrácené. Ale jinak se knížka četla sama.
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)
28.04.2024
„Pořád je lepší zemřít v boji jako svobodný člověk, než se nechat zabít při nesmyslné dřině v hrůzných podmínkách jako otrok.“
„Není pravda, že svůj osud si vytváříme sami. Naše životy jsou vetkány do tkaniny doby, neoddělitelně prorostlé mezi životy ostatních. Stačí, aby se uvolnilo některé z vláken a celá tapiserie se promění“
Kniha Svátek hada v seznamech
gulagy putování 50. léta 20. století Podkarpatská Rus oběti komunismu historické romány Rusíni české romány
2019 | Kdo šije u Podolské? |
2019 | Apatykář |
2022 | Pravda nebyla k dostání |
2019 | Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola |
2017 | Sestry Foxovy |
Krásně napsaná kniha o síle přátelství v těžkých časech. Byl to velmi silný a smutný příběh odehrávající se na Podkarpatské Rusi, v Československu i Sovětském svazu. Přijde mi, že se autorka neustále zlepšuje a tato kniha opravdu nešla odložit.
"Pošlou je, chlapce sotva proměné v mladé muže, do války, toho nejstrašnějšího a nejhloupějšího ze všech výmyslů lidstva. Má bojovat za myšlenky, kterým nevěří, za velitele, kteří se mu hnusí, za národ, který není jeho."