Svědectví o zármutku přehled
C. S. Lewis (p)
Jaký vůbec máme důvod věřit tomu, že Bůh je dobrý? Cožpak nás všechno okolo nenutí věřit v naprostý opak? Má utrpení nějaký smysl? Autor se ve své drobné práci emocionálně vyrovnává se smrtí své ženy. Otázky, které se zdály být uspokojivě zodpovězeny, znovu vyvstávají ve své trýznivé a bolestné podobě. Lewisova tragická zkušenost, které se úvahy dotýkají, byla ztvárněna v Britském filmu „Krajina stínů“. Kniha zpracovává deníkové záznamy autora, kde se především vypisuje ze svých pocitů a bolesti.... celý text
Duchovní literatura Náboženství Filozofie
Vydáno: 1995 , Návrat domůOriginální název:
A Grief Observed, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svědectví o zármutku. Přihlašte se a napište ho.
Smutek nad ztrátou blízkého člověka se špatně popisuje, protože se podle mě, ani popsat nedá. Tady to přesto autor dokázal.
Pro mě byla tato kniha doslova jako "zjevení". Knihy C. S. Lewise jsem četla téměř všechny v době svých středo- a vysoko- školských studií. Teď jsem se po zhlédnutí filmu "Krajina stínů" opět vrátila k této knize, kterou už jsem asi kdysi četla.
S filmem knihu nelze srovnávat, svým způsobem se mi líbilo obojí.
Kniha je niternou výpovědí C. S. Lewise o tom, co prožíval po ztrátě milované ženy. Jak sám píše, vzal si nějaké "čtyři sešity" a nepopsal ani o řádek víc. O to je text sevřenější a stručnější. O svém zármutku a vyrovnávání se s ním, o "boji s Bohem" ale píše tak otevřeně, až to často bolí. Kniha, která mě zasáhla hodně do hloubky a ráda se k ní budu zase vracet. Je mi ctí mít ji ve své knihovně.
"Často si myslíme, že nás zemřelí vidí. A ať už je to rozumné, nebo ne, předpokládáme, že pokud nás vůbec vidí, tedy jasněji než dřív. Zdalipak teď H. přesně vidí, kolik bylo v tom, co jsme oba nazývali láskou, pouhých mýdlových bublin a lesklých cetek? Nuže, má milá, buď co nejkritičtější! Nebudu se před tvým pohledem ukrývat, ani kdybych mohl. Nikdy jsme si přece jeden druhého neidealizovali; snažili jsme se nemít před sebou žádná tajemství. Má hluchá místa už stejně většinou znáš – a i kdybys teď objevila ještě něco horšího, přijmu to a ty také. Klidně mi ty věci vytýkej, vysvětluj, posmívej se mi, odpouštěj. Vždyť je to jeden ze zázraků lásky, že dává – oběma, ale snad především ženě – moc prohlédnout skrze své okouzlení z ní, a přitom si je nenechat vzít.
Takový pohled se do jisté míry podobá Božímu. To, že nás miluje a že nás dobře zná, není mezi sebou navzájem v rozporu – a s Bohem také ne. Skoro se dá říci: Vidí, protože miluje, a proto miluje, nikoli vidí."
„"Môžem sa znovu stretnúť s H., len ak sa naučím milovať tak veľmi, že mi nebude záležať na tom, či ju stretnem alebo nie? Skús sa na to, Pane, pozrieť našimi očami. Čo by si o mne ľudia mysleli, keby som chlapcom povedal: Teraz nemôžete dostať karamelku. Ale keď budete dospelí a už o karamelky nebudete stáť, budete ich môcť mať toľko, koľko sa vám ich zažiada?"“
„"Dokáže smrteľník položiť Bohu otázku, na ktorú Boh nedokáže odpovedať? Myslím si, že veľmi ľahko. Všetky nezmyselné otázky sú nezodpovedateľné. Koľko hodín obsahuje míľa? Je žltá hranatá alebo oblá? Pravdepodobne polovica otázok, ktoré si kladieme, polovica našich veľkých teologických a metafyzických záhad, je takéhoto druhu."“
„"Moja predstava o Bohu nie je Boh. Musí byť rozbitá zas a znova. Sám Boh ju rozbije. On je ten najväčší obrazoborec."“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Svědectví o zármutku v seznamech
v Mé knihovně | 67x |
1991 | Lev, čarodějnice a skříň |
2008 | Rady zkušeného ďábla |
1993 | Čarodějův synovec |
1992 | Princ Kaspian |
1993 | Poslední bitva |
Osobne som typ veriaceho, ktorý zoči-voči rôznym "jóbovkám" v živote nevie hneď oddane a úprimne povedať "buď vôľa tvoja"; musím si všetko odplakať, odhnevať, oddnadávať a poriadne sa s Bohom vyhádať. V tomto kontexte mi bolo blízke, že aj racionálny, emočne stabilný a fundovaný akademik Lewis sa v svojom živote dostal do štádia, keď už teologicky nepolemizoval o bolesti a jej zmysle, ale okúsiac ju na vlastnej koži častuje Boha ako kozmického sadistu či dokonca idiota. Ešte viac mi bolo sympatické, že neostal v tomto štádiu ventilácie svojich pocitov, ale že sa v celej zložitosti a spletitosti prežívaného snažil chápať, hľadať, racionalizovať. Poloha, kde nie je Boží obhajca, ale nalomená trstina úprimne sa snažiaca nájsť odpovede na svoje otázky a pochopiť seba, svoje aktuálne pocity či Boha, mu podľa mňa veľmi sedela. Nepochybujem, že tieto štyri zošity boli pre neho nakoniec katarzné; a obdobne to tak môže mať aj čitateľ, ktorý sa tiež snaží popasovať s nejakou formou zármutku (a vôbec to nemusí byť nutne ten, ktorý sa viaže na osud vdovca).