Svědectví porodní asistentky z Osvětimi přehled

Svědectví porodní asistentky z Osvětimi
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450222/mid_svedectvi-porodni-asistentky-z-osve-fjE-450222.jpg 4 49 49

Křesťanské a morální hodnoty porodní asistentky Stanisławy Leszczyńské se projevovaly v celém jejím životě, avšak nejviditelněji po jejím zatčení v únoru 1943 a následné deportaci do koncentračního tábora Osvětim-Březinka. Na tomto strašném místě se setkala se zločincem v uniformě Josefem Mengelem. Mimořádně výmluvné je srovnání, v němž na jedné straně stojí Mengele a na druhé Leszczyńská. Mengele vystudoval medicínu a v Osvětimi úředně a formálně plnil funkci táborového lékaře. Ve skutečnosti se však sám hluboce provinil tím, že nevinně zatýkané a násilně uvězněné v koncentračním táboře odsuzoval k smrti. Obzvláště krutý a zavrženíhodný postoj Mengele zaujímal k ženám, které nacisté zatkli a uvěznili vOsvětimi - Březince, přestože byly těhotné. Nařídil, aby děti rodící se těmto ženám byly zabíjeny. Když Mengele Leszczyńské přikázal, aby novorozence zabíjela, jednoznačně a odvážně oponovala: „Ne, nikdy! Děti se nesmějí zabíjet.“ Stanisława Leszczyńská se nebála. Ta hubená a slabá žena se dokázala postavit nacistické moci a zločinným rozkazům. V Osvětimi pomohla na svět třem tisícům dětí, přežilo jich jenom pět set. Těch, které se dožily konce války se svými matkami, bylo třicet.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Víkend

Nie, nigdy! Dzieci nie wolno zabijać, 1996

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svědectví porodní asistentky z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.

zuzi.cte
18.10.2024 5 z 5

Knížku jsem přečetla na jeden ráz. Je to šílené, v jakých podmínkách musela pracovat, čemu všemu musela čelit. Co se tenkrát dělo a co po ní chtěli.
Je to příběh ženy, která je považována za světici. Co vše obětovala pro ostatní, pro své přesvědčení. Nechápu, jak v takových podmínkách dokázala přivést na svět 3000 dětí a všechny děti a matky porod přežily. Při představě těch podmínek, ve kterých žily se mi zvedal kufr.

simca9342
05.11.2023 5 z 5

" víkendovka"

Příběh, který sice na tloušťku není bohatý, ale obsahem je velice výživný.
Autorka, která sepsala svůj příběh měla stejně jako Irena Sendlerová nervy z ocele. Ne v době, kdy biografické vzpomínky vznikaly, ale hlavně v čase, kdy to, o čem psala, zažívala na vlastní kůži.
Ještě před samotným příběhem se dozvíme o "pracovišti" lékařky všeobecné informace, kterých nebude málo. Včetně doplňujících informací o jednotlivých budovách v Osvětimi a vysvětlivkách, které se postupně vyskytují během celého příběhu.
Práce porodní asistentky nebyla nikdy jednoduchá a na takovém místě za těžko představitelných podmínek už vůbec ne. Stanisława nás čtenáře vezme na cestu časem...
Součástí knihy jsou jak básně věnované památce jedné polské hrdinky, tak fotky v černobílém provedení zobrazující osobní život Stanisławy a později tábor smrti.

andrea7191
26.06.2023 2 z 5

První kniha o svědectví v koncentračním táboře, která mě tak úplně nezaujala. Čekala jsem víc. Je to spíš óda na hrdinku, což je fajn, že takový lidé byli, ale obsahově mě to zklamalo. Čtení je to max na 2 hodinky.

Kniha Svědectví porodní asistentky z Osvětimi v seznamech

koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor)

Autorovy knížky

Stanisława Leszczyńská