Svět, který stvořil Jones přehled
Philip K. Dick
Floyd Jones je zachmuřený, nehezký, trochu šílený, ale v krátké době se z jarmarečního jasnovidce stává vůdcem mas, který otřásá celou planetou. Dar předprožití mu skutečně zjednodušuje cestu na vrchol moci, ale přesto to není příčina příchodu nového mesiáše. Jones dává lidem, ovlivněným právě skončenou atomovou válkou, něco navíc, něco, po čem touží ze všeho nejvíce – sen. A přesto, že dovede svět na pokraj záhuby, zástupy Jonesových uctívačů rostou… Držíte v ruce román, který se v době, kdy byl napsán, odehrával v daleké budoucnosti; ta už je dnes pro nás vlastně minulostí. To ale v žádném případě neubírá druhému románu P. K. Dicka na čtivosti a na aktuálnosti.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2003 , Laser-books (Laser)Originální název:
The World Jones Made, 1956
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět, který stvořil Jones. Přihlašte se a napište ho.
Na to, že jde teprve o druhý Dickův sci-fi román jde o skvělou knihu. Trochu jiným způsobem rozpracované téma Zlatého muže, úvahy nad nezměnitelností dějin, i působivý popis utrpení, které "dar" předprožití svému nositeli přináší.
Na Dicka přímočaré a pro seznámení s autorem jedna z těch vhodných knih.
A to, jak si Dick představoval budoucnost, respektive naši minulost fakt neřeším. To jsou jenom kulisy.
Sluneční loterii vnímám ze zpětného pohledu kritičtěji, ale tuhle knihu jsem naopak s odstupem let docenil. Svět, který stvořil Jones je chytrá studie hroutící se společnosti, hledající jakoukoliv jistotu. Když se objeví člověk s neotřesitelnou vírou v sebe sama, je pochopitelně téměř samovolně vynesen do jejího čela. Paralela s nacismem se přímo nabízí. Líbí se mi, že jí šel P.K Dick naproti, takže si Jones prožil většinu fází života Adolfa Hitlera. Na rozdíl od něho ovšem udělal krok, který jeho předchůdce nenapadl, i když se sám přímo nabízel. O civilizaci Tuláků bych si rád přečetl něco víc. Už jen samotný koncept omezeného lidského rozmachu má obrovský potenciál, který jsem viděl vytěžený snad jen v trilogii Vzpomínka na Zemi.
Kniha Svět, který stvořil Jones v seznamech
2004 | Blade Runner – Sní androidi o elektrických ovečkách? |
2007 | Muž z vysokého zámku |
2005 | Temný obraz |
2006 | Planeta, která neexistovala (I) |
2002 | Minority Report a jiné povídky |
Strašně se mi líbí to zoufalé nepochopení, kdy Jonesovi přisuzují božské schopnosti, přičemž on je jen otrokem sebe samého. A nemůže to nikomu říct, protože to nikomu neřekne, a oni nevědí, že by se ho na to měli zeptat.
Jinak trochu střídmější Dick, opět zajímavá hra s realitou, ale ne tak ujetá jako jiné, i charaktery jsou zde vykresleny poněkud slaběji, asi by chtěly víc prostoru. Každopádně mě to bavilo a Dick je z toho stále cítit.
Jestli si na Dickovi něčeho cením, není to ani tak společenský komentář (zmiňované reflektování nacismu, které podle mě spíš sloužilo jako materiál, protože tu válku nějak zažil, než že by mu šlo o studii Hitlerovi podobných), ale jak decentně boří zažité opory v podobě reality, kterou bez výhrad přijímáme. Nejednoho čtenáře, jako i postavy v knize, určitě napadalo, jak by s tím asi Jones mohl vyčůrat, či na čem by ho mohli doběhnout, a přesto musejí všichni dojít k pocitu beznaděje a absolutně NEkontroly čehokoliv.
Anebo si stačí užít nápaditý dystopický příběh. :-)