Svet sa rozpadá přehled

Svet sa rozpadá
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541535/bmid_svet-sa-rozpada.jpg 4 44 44

V románe Svet sa rozpadá Chinuu Achebeho ide o klasické rozprávanie o kataklizmatickom stretnutí Afriky s Európou, ktorá na kontinente vytvára koloniálnu prítomnosť. Prostredníctvom fiktívnych zážitkov Okonkwa, bohatého a nebojácneho igbského bojovníka z Umuofie na konci 19. storočia, skúma márny odpor jedného muža voči znehodnocovaniu jeho igbských tradícií britskými politickými a náboženskými silami a jeho zúfalstvo, keď jeho komunita kapituluje pred novým mocenským poriadkom. Svet sa rozpadá je jedným z najosvetľujúcejších a najtrvalejších pamätníkov africkej skúsenosti. Achebe nielenže zachytáva život v predkoloniálnej africkej dedine, ale sprostredkúva tragédiu straty tohto sveta a zároveň rozširuje naše chápanie súčasnej reality.... celý text

Toto vydání knihy ještě není v prodeji. Má být od 16.09.2024
Literatura světová Romány Historické romány
Bude vydáno: , Inaque
Originální název:

Things Fall Apart, 1958


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svet sa rozpadá. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

memphisz
07.05.2024 4 z 5

Kniha nigerijského autora, která vyšla v roce 1958 a vzbudila slušný poprask. Byla jednou z prvních, která pro anglicky mluvící svět představila před-koloniální a ranou koloniální dobu v západní Africe z pohledu místních obyvatel a ne kolonizátorů. Kniha byla tak revoluční, že získala nejednu cenu, byla přeložena do mnoha jazyků, stala se bestsellerem a nakonec i významným dílem ke studiu na univerzitách.

První část popisuje život ve fiktivní vesnici reálného etnika Igbo spolu s tamními zvyky, tradicemi a náboženstvím. Ukazuje hrdý zemědělský lid s hierarchickou společností a poněkud pověrčivou náturou. Druhá a třetí část je konfrontuje s příchodem bílého muže v osobě misionáře. Po němž brzy poté dorazí i úředníci koloniální správy, soudce a zámořští obchodníci. To vše vede k postupnému rozpadu původního stylu života a tím i k rozpadu kmene.

Hradčiatko
30.04.2024 5 z 5

V kontexte semináru postkoloniálnej literatúry, kedy sme čítali viacero diel afrických autorov a literárno-kriticky ich posudzovali mi Things Fall Apart (čítala som anglicky) vyšli ako najlepšie a najvyváženejšie v pomere dej a jeho podanie, postavy atď. vs. čiste literárne hodnoty. Vyvolá v človeku otázky, podnety na zamyslenie, slová pôsobia ako zariekanie, tradície ako odbíjanie hodín osudu...


Denny456
28.08.2022 3 z 5

Čteno kvůli čtenářské výzvě. Upřímně nebylo to zase tak špatné. Čekal jsem celkem hrůzu a byla z toho průměrná kniha. Něco nového jsem se dozvěděl a až na konec, který byl trochu agitační to bylao fajn.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Svet sa rozpadá v seznamech

v Přečtených57x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených2x
v Knihotéce5x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech8x