Světla Říma přehled
Alberto Moravia (p)
Rodné město Řím, jeho život a obyvatelé, drobní každodenní lidé, poskytli dnes nejúspěšnějšímu z italských spisovatelů látku k dlouhé řadě povídek, z nichž je tu čtenáři předkládán výběr. Stejně jako autorovy velké romány i jeho povídky upoutají vyprávěčským uměním, hlubokou analýzou psychologických a citových stavů hrdinů i věrnou kresbou prostředí a rozmanitých pramenů, z nichž prýští lidské radosti i strasti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Světla Říma. Přihlašte se a napište ho.
Poněvadž pro mne bylo město Řím vášeň na první pohled, musím těmto kouzelným povídkám dát 5*, zavedly mne totiž zpět do tohoto neuvěřitelného města!
Moje první povídková sbírka od Moravii a hned mě neskutečně chytla. Každý příběh měl něco do sebe. Některé měly pointu větší, další zase žádnou, ale u všeho jsem se tak nějak zamyslela. Umí skvěl zachytit momenty v životě "římského člověka".
Kniha Světla Říma v seznamech
Řím italská literatura italské povídky
Část díla
- Ani mluvit nedovedou 1959
- Dolíček 1959
- Doporučení
- Irenino štěstí 1959
- Nábytek 1959
Autor se rozhodl zobrazit atmosféru poválečného Říma formou série povídek, kdy každá z nich je vyprávěna přímým účastníkem děje Ich-formou. Vypravěči jsou z různých vrstev společnosti a tak autor mohl rozvinout své umění v plné šíři. Různorodé příběhy, různé mezilidské vztahy a nalezl jsem i humorné situace.